Tiramisu to deser, który przynajmniej raz próbował chyba każdy. Ta słodka, włoska klasyka cieszy się niesłabnącą popularnością i nie ma się czemu dziwić. Dobre i prawdziwe tiramisu to jak dla mnie świetna deserowa opcja. I choć samo w sobie do najlżejszych słodkości nie należy, to od czasu do czasu warto skusić się na kawałek lub dwa.
Przygotowanie tiramisu nie jest skomplikowane. Jednak w niektórych miejscach, gdzie można go skosztować, jego wykonanie i smak pozostawia wiele do życzenia. Duża popularność deseru sprawia, że z jego jakością nie zawsze jest tak, jak być powinno. Dlatego też najlepiej zrobić je samemu. Potrzeba tylko kilku dobrych składników i autentyczne tiramisu możemy zaserwować sobie sami. Do tego filiżanka kawy i perfekcyjny zestaw gotowy ( choć kawa to nie jedyny wybór, a inne sugestie jak zawsze na końcu wpisu ).
Tiramisu doczekało się swoich różnych wersji, jednak poniżej znajdziecie przepis na to oryginalne. Można przygotować je tradycyjnie, czyli w podłużnej formie, a następnie kroić na kawałki lub podać go w indywidualnych naczynkach, pucharkach itp.
Składniki:
200ml zaparzonego espresso
30ml amaretto
3 całe jajka
3 żółtka
80g cukru pudru
250-300g podłużnych biszkoptów
600g mascarpone
kakao, do posypania
Przygotowanie: Zaparzoną kawę wymieszać z likierem i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na jasny i puszysty krem przez około 5 minut. ( najlepiej w robocie kuchennym ). Następnie stopniowo dodawać mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć je z kremem mascarpone mieszając delikatnie łyżką. Biszkopty namoczyć na sekundę w kawie i na dnie naczynia ułożyć z nich jedną warstwę. Oprószyć je kakao. Na biszkopty nałożyć połowę kremu i delikatnie go rozsmarować. Kolejno rozłożyć drugą warstwę biszkoptów i ponownie oprószyć kakao. Rozłożyć pozostałą część kremu i znów posypać kakao. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc i podawać pokrojone na kawałki.
Tiramisu warto podać z filiżanką dobrej kawy, ale też z vin santo, porto tawny, Muscatem de Beaumes-de-Venise, sauternes, banyuls, słodką marsalą, maderą bual.