Czy jest ktoś taki, kto nie przepada za dobrymi włoskimi tortellini? Ja na pewno do nich się nie zaliczam i prawdziwą włoską pastę uwielbiam w każdej postaci. Pierożki tortellini to jedno z tych dań, które szybko się nie znudzi, a to za sprawą nadzienia. Możemy eksperymentować z nim do woli, a same pierożki podawać na różne sposoby: gotowane, zapiekane, czy podsmażane.
Przygotowując tortellini in brodo ( zobacz tutaj ) zostało mi jeszcze trochę ciasta, więc, aby nic się nie zmarnowało, postanowiłem zrobić jeszcze tortellini w drugiej wersji – z ricottą i pomidorami zapiekane w sosie alfredo.
Tym razem nadzienie wegetariańskie, lżejsze, ale niezwykle smaczne. Ricotta i suszone pomidory świetnie do siebie pasują. Całość zapiekłem w sosie alfredo ( w mojej lekko zmodyfikowanej wersji ), który bardziej kojarzymy z fettuccine alfredo, ale nie ma przecież przeszkód, by podać go z tortellini. Efekt końcowy mówi sam za siebie. Samodzielne przygotowanie pasty zajmuje trochę czasu, jednak rezultat wart jest naszej pracy. Nie ma większej nagrody niż satysfakcja przy stole, kiedy wszystko wszystkim smakuje niczym prosto z dobrej włoskiej knajpy.
Składniki ( 4-6 porcji ):
Przepis na ciasto na tortellini znajdziesz tutaj
Nadzienie:
200g ricotty
10 suszonych pomidorów
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Sos alfredo:
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/4 łyżeczki płatków chili
2 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki kremówki ( lub nieco więcej, jeżeli sos będzie za gęsty )
100g kremowego serka
1/4 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
do podania; natka pietruszki i tarty parmezan
Przygotowanie: Składniki nadzienia zmiksować w malakserze na gładką pastę i doprawić do smaku. Odłożyć. Przygotować ciasto na tortellini, a gdy jest ono już gotowe to na każdym jego kwadraciku umieszczamy porcję nadzienia ( 1 łyżeczkę ) i formujemy tortellini.
Tortellini gotujemy we wrzątku około 1,5 minuty, a następnie dobrze odcedzamy.
Na patelni roztapiamy masło. dodajemy czosnek i chili i smażymy minutę. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aż lekko zbrązowieje. Stopniowo dodajemy mleko oraz śmietankę cały czas mieszając zawartość patelni do czasu, gdy sos nam nieco zgęstnieje. Dorzucamy kremowy serek oraz parmezan i trzymamy jeszcze na ogniu dwie minuty dokładnie wszystko mieszają, aż sery się roztopią. Doprawiamy sos do smaku.
Tortellini umieszczamy w naczynkach do zapiekania, wlewamy porcję sosu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy odrobiną parmezanu i natką pietruszki.
Do tortellini z ricottą i pomidorami w sosie alfredo polecam otworzyć np. butelkę soave, chardonnay, pinot grigio, roero arneis, chianti classico, barbery, bardolino.