Gambas al Ajillo

Gambas al Ajillo, czyli hiszpańskie krewetki z czosnkiem to danie równie proste, co pyszne. W końcu przecież, nie wszystkie dobre rzeczy muszą wymagać od nas wiele pracy. Nieskomplikowane przepisy stawiające na wysokiej jakości składniki to zwykle klucz do kulinarnego sukcesu. Tak też jest i w tym przypadku.

Gambas al Ajillo to jedno z najpopularniejszych hiszpańskich dań w stylu tapas, choć w każdym regionie przyrządza się je nieco inaczej. Przepis jest banalnie prosty i wymaga użycia dosłownie kilku składników. Mimo swej prostoty, potrawa jest pełna smaku i idealnie nadaje się na przekąskę lub pełny posiłek. W punkt ugotowane krewetki, sporo czosnku, a wszystko to skąpane w białym winie i oliwie. Mniej skomplikowanie już być nie może. Przygotowanie całości zajmuje nie więcej niż 20 minut, więc to kolejna zachęta, aby samemu przyrządzić w swojej kuchni gambas al ajillo i poczuć odrobinę hiszpańskich smaków.

Składniki ( 4-6 porcji ):

około 30 świeżych krewetek ( można też użyć mrożonych

7 ząbków czosnku

3 małe suszone, pokruszone papryczki chili

150ml białego wytrawnego wina

120ml dobrej jakości oliwy

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz do smaku

podpieczone kromki bagietki, do podania

Przygotowanie: Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki. Krewetki obrać z pancerzy i posypać solą oraz pieprzem. Rozgrzać dużą patelnię i wlać oliwę. Doprawić oliwę solą i pieprzem. Po chwili wrzucić na patelnię czosnek i papryczki chili, wymieszać je z oliwą. Gdy czosnek zarumieni się, dodać na patelnię krewetki rozkładając je równomiernie. Po minucie przewrócić krewetki na drugą stronę, wlać wino i zwiększyć nieco ogień. Trzymamy całość na patelni jeszcze minutę, a następnie zdejmujemy z ognia. Przekładamy na półmisek, posypujemy natką i podajemy z kromkami podpieczonej bagietki, którą dodatkowo maczamy aromatycznym sosie.

Gambas al Ajillo dobrze zagra z hiszpańską bielą – albarino, sauvignon blanc, verdejo. Można też spróbować z sancerre, roussanne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

enpl