Tarta espresso

Tarta to niekończąca się możliwość słodkich, ale też i wytrawnych inspiracji. Z pewnością częściej przygotowujemy ją na słodko i taki też przepis podrzucam dzisiaj. Będzie to niezwykle prosta w przyrządzeniu tarta espresso – idealna propozycja dla wielbicieli kruchego ciasta i kawowych smaków.

Nie wiem jak wy, ale ja bardzo uwielbiam tarty. W rankingu wypieków, zajmują one u mnie wysokie miejsce. Zarówno klasyki, jak i nieco nowocześniejsze przepisy są zawsze mile widziane. Tarta espresso nie jest wyjątkiem. Custard stanowiący nadzienie tarty wzbogacony dodatkiem espresso to proste, ale niezwykle udane zestawienie. Do tego słodkie pistacje na samym wierzchu sprawiają, że trudno odmówić sobie choćby jednego kawałka . Tartę możesz przygotować w formie o dowolnym kształcie. Ja tym razem użyłem prostokątnej.

Składniki:

4 jajka

100g cukru pudru

375g mąki

150g zimnego masła

sól

90g cukru pudru

425ml śmietanki kremówki 36%

10 żółtek

120ml espresso

70g cukru pudru

25ml wody

100g pistacji

Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta. Do misy robota kuchennego/malaksera wrzucamy 3 jajka, 100g cukru pudru, mąkę, masło i odrobinę soli. Ja używam niezastąpionego Magimixa – wyrobienie w nim ciasta za pomocą odpowiedniego ostrza zajmuje nie więcej niż minutę. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy je możliwie cienko. Przekładamy do formy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami/ciężarkami do tarty, aby za bardzo nie wyrosło. Pieczemy 15 minut.

Zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Roztrzepujemy pozostałe jajko i smarujemy nim nasze ciasto. Pieczemy kolejne 5-10 minut.

W misce ubijamy żółtka i 90g cukru pudru. Kremówkę i espresso doprowadzamy do wrzenia w garnku. Wlewamy masę do żółtek i dokładnie mieszamy. Całość można jeszcze dodatkowo przecedzić przez sitko. Odstawiamy, aby custard nieco przestygnął.

Custard wylewamy na ciasto i pieczemy całość 40-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia w formie.

W rondelku podgrzewamy 70g cukru i wodę, aż cukier się rozpuści. Kiedy nasz syrop przybierze złotej barwy, wrzucamy pistacje i zdejmujemy całość z ognia. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie rozdrabniamy pistacje w moździerzu. Posypujemy nimi wierzch tarty.

Do tarty espresso świetnie pasuje filiżanka dobrej kawy, herbaty, czy kieliszek choćby młodego porto tawny, vin santo, słodkiego tokaja, Muscata de Beaumes-de-Venise.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: