Cranberry Kiss

Przyszedł czas na małą nowość na moim blogu. Wraz z początkiem nowego roku postanowiłem w pewnym sensie uatrakcyjnić zawartość tego, o czym piszę i zainicjować nową kategorię wpisów – Drinki i Koktajle. Od dawna planowałem się za to zabrać, ale coś zawsze stawało na przeszkodzie. Teraz w końcu dopiąłem swego🙂

Świat dobrych alkoholi nie kończy się tylko na winie, choć ono zajmuje u mnie niezmiennie pierwsze miejsce. Warto od czasu do czasu sięgać również po inne szlachetne trunki i sprawić sobie odrobinę przyjemności. Wymieńmy choćby jakościowy koniak, brandy, whisky, rum, calvados, różne likiery – każdy znajdzie coś dla siebie. Najlepszym sposobem na poznanie dobrych alkoholi jest ich degustacja solo – wtedy można przede wszystkim ustalić, co nam najlepiej smakuje oraz dostrzec różnice między nimi. Kto jest nieco w temacie ten przecież wie, że whisky drugiej whisky nierówna, dany rum smakuje zupełnie inaczej niż kolejny itd. Sprawa wygląda tutaj bardzo podobnie jak w przypadku wina. Na wszystko wpływ ma sposób produkcji, rodzaj użytego surowca ( a nawet jego poszczególne odmiany ), rożne warianty destylacji, dojrzewanie, rodzaj beczki, styl producenta, by wspomnieć tylko o tym, co najważniejsze. Nie wdając się w szczegóły- próbując np. szkockiej whisky, będziemy w zupełnie innym świecie porównując ją np. z tą irlandzką, czy japońską. Nawet degustując dwie whisky w tym samym stylu z destylarni z tego samego regionu dostrzeżemy w każdej z nich pewne różnice. To samo dotyczy innych alkoholi. Najważniejsze, żeby uświadomić sobie, iż dany rodzaj alkoholu nie zawsze smakuje tak samo. Gdy to już wiemy, następnym krokiem jest zdobycie odrobiny wiedzy. Jest ona niezbędna, aby dokonać właściwego wyboru.

Wysokiej jakości alkohol najlepiej degustować bez żadnych dodatków. Dopiero wtedy możemy docenić wszystkie jego zalety i przekonać się o jego złożoności i klasie. Warto również zaopatrzyć się w odpowiednie szkło, gdyż tak samo jak w przypadku wina, szkło ma tutaj ogromne znaczenie.

Jeżeli mamy już za sobą etap poznawania poszczególnych rodzajów alkoholi, można pójść krok dalej i zacząć zabawę z przygotowaniem koktajli. Domowy koktajl bar z szeroką gamą alkoholi plus podstawowy sprzęt barmański, to naprawdę fajna sprawa. Do tego trochę niezbędnej wiedzy i techniki – to wystarczy, aby we własnym domu tworzyć świetne drinki. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku i z umiarem. Mało kto może myśli w ten sposób, ale dobry alkohol to swego rodzaju delikates, produkt wysokiej jakości, którego wytworzenie wymaga umiejętności, doświadczenia i nierzadko sporo pracy. To trzeba umieć docenić i nie traktować go jako zwykłej używki.

Różne ciekawe koktajle przygotowuję już od jakiegoś czasu i szczerze mówiąc, bardzo się w to wkręciłem. Przepisy na nie czerpię z rozmaitych źródeł, a nierzadko tworzę też własne receptury. Pomyślałem, że warto podzielić się nimi na łamach bloga. Może kogoś to zainspiruje do zabawy w domowego barmana 😎

Do koktajli zwykle nie używam najwyższej klasy alkoholi. Staram się sięgać po ich nieco tańsze zamienniki, a doskonałą whisky, rumem, czy koniakiem delektować się solo. Przykładowo: gdy przepis wymaga użycia brandy, to nie chwytam za świetną wersję Brandy de Jerez, tylko po inną, taką z nieco niższej półki. Jeżeli potrzeba koniaku, to nie wybieram tego, którego cena składa się z czterech cyfr, tylko ten zdecydowanie tańszy. Nie oszczędzam natomiast na likierach, bo te oryginalne i powszechnie uznane nie mają równie dobrych zamienników. Oczywiście, nie ma przeciwskazań, aby przygotowywać drinki z udziałem najwyższej jakości alkoholi – nasz koktajl tylko na tym zyska.

Na początek proponuję moją wersję Cranberry Kiss. Ten delikatny, łagodny i niewinny koktajl powinien zasmakować każdemu.

Posmak soków z żurawiny i czerwonego grejpfruta jest zrównoważony słodką nutą, którą wnosi marsala ( więcej o niej tutaj ). Do tego dochodzi jeszcze brandy. W efekcie otrzymujemy całkiem przyjemną mieszankę.

Składniki na 1 koktajl:

50ml brandy

50ml soku z żurawiny ( najlepiej świeżego )

50ml soku z czerwonego grejpfruta ( świeżo wyciśniętego )

25ml słodkiej marsali

Przygotowanie: Brandy oraz oba soki przelać do shakera z kostkami lodu, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Przechylić lekko kieliszek i powoli wlać po ściance marsalę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: