Sezon na bób właśnie nadszedł, choć podobnie jak w przypadku szparagów, nie będzie on zbyt długi. Tym bardziej warto sięgać po niego jak najczęściej, gdyż jest nie tylko smaczny i bardzo wartościowy, ale można go również wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.
Dziś przepis na proste danko z wykorzystaniem świeżego bobu, które przygotujecie dosłownie w kilka minut – grillowany camembert z bobem, wiśniami i orzachami laskowymi. Świetne na przystawkę lub jako samodzielny posiłek. Ciepły, kremowy camembert idealnie współgra z soczystymi wiśniami i prażonymi orzechami oraz krótko blanszowanym bobem. Jeśli chcesz, zamiast camemberta możesz użyć innego sera np. koziego i podobnie krótko go zgrillować.
Składniki ( 2-4 porcje ):
2 krążki camemberta
200g bobu
kilka wiśni, wypestkowanych
70g orzechów laskowych
1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie: Orzechy laskowe uprażyć w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Wyjąć i odstawić. W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić bób do wrzątku na półtorej, dwie minuty. Odcedzić i obrać bób ze skórki. Camemberta włożyć na rozgrzaną patelnię grillową i smażyć minutę z każdej strony. Przełożyć na talerze, dodać bób, wiśnie i prażone orzechy. Posypać koperkiem.
Takie danko dobrze sprawdzi się np. z winem musującym, sauvignon blanc z Doliny Loary, winem różowym.