Był już char kway teow z mięsem kałamarnicy ( patrz tutaj,) a teraz wersja z krewetkami. Tym razem przepis nieco inny, jednak efekt końcowy niezmiennie przepyszny. Taki rezultat osiągniemy tylko dzięki smażeniu w wysokiej temperaturze z użyciem prawdziwego woka, ale danie będzie również smaczne, jeśli wykorzystamy do tego zwykłą patelnię.
Char kway teow przyrządzam bardzo często, gdyż to niezwykle prosta w przygotowaniu, pełna smaków potrawa w stylu stir-fry rodem z południowo-wschodniej Azji. Obok czegoś takiego nie da się przejść obojętnie. Słodko-pikantny gęsty sos oblepiający makaron plus soczyste krewetki – kwintesencja azjatyckiego street foodu we własnej kuchni. Poza knajpkami i stoiskami z jedzeniem na ulicach Malezji czy Singapuru, żadna restauracja nie przyrządzi wam czegoś tak wspaniałego.

Char kway teow możemy smażyć z różnymi dodatkami: krewetki, kalmary, kurczak, tofu – każdy wybiera to, co najbardziej lubi. Oryginalne chińskie kiełbaski, które są u nas niedostępne, zastępuję pikantnym chorizo pasującym tutaj w 100 procentach. Jeżeli chcecie odtworzyć w miarę autentyczny smak dania, koniecznie poszukajcie jednego z niezbędnych składników, a mianowicie sosu kecap manis – gęstego słodkiego sosu sojowego, który gra tutaj kluczową rolę. Dostaniecie go bez większych problemów w sklepach z azjatycką żywnością. W ostateczności można go zastąpić ciemnym sosem sojowym wymieszanym z cukrem. Jednak warto postarać się o dobry kecap manis. W poniższym przepisie używam też sosu chili. Jak zawsze przygotowuję swój własny, tym razem w kolejnej już wersji. Wam również polecam zrobić go samemu, bo to czyni dużą różnicę w porównaniu z tymi kupnymi. Jeśli masz swój ulubiony przepis na sos chili, użyj go w tym przepisie lub skorzystaj z mojej propozycji.
Składniki ( 4-6 porcji ):
olej do smażenia
2 ząbki czosnku, posiekane
150g chorizo, pokrojonego w cienkie plasterki
600g surowych krewetek
500g grubego makaronu ryżowego
75-100ml sosu kecap manis
50ml sosu chili ( przepis na sos, który użyłem w tym daniu poniżej )
3 jaka, rozbełtane w miseczce
zielona część dymki, posiekana
Sos chili:
3 papryczki chili, pozbawione nasion i drobno posiekane
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
5 łyżek sosu kecap manis
3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu chili dokładnie ze sobą wymieszać w miseczce i odstawić. Można go dostosować do własnego smaku dodając np. więcej sosu kecap manis, mniej lub więcej chili czy cukru.
W woku rozgrzewamy nieco oleju i smażymy czosnek, aż zacznie pachnieć i zarumieni się. Dodajemy chorizo, krewetki i smażymy mieszając przez minutę lub dwie. Dorzucamy makaron, dymkę, kecap manis, sos chili i w razie potrzeby odrobinę wody, jeśli całość jest za sucha. Smażymy jeszcze kilka chwil dokładnie wszystko mieszając. Wlewamy rozbełtane jajka, ostatni raz wszystko mieszamy i podajemy.
Do char kway teow możemy podać np. rieslinga, carmenere, merlota bez nadmiernej beczki, pełniejsze rose.


