Sauvignon Blanc, czyli klasyka z Nowej Zelandii

Nowa Zelandia….. Przepiękny kraj z cudowną linią brzegową, majestatycznymi górami, wspaniałymi jeziorami, lodowcami. To przychodzi mi na myśl, gdy słyszę nazwę tego kraju.  Dla mnie to po prostu raj na ziemi, wciąż niespełnione marzenie, cel podróży, choć daleki, to mam głęboką nadzieję, że kiedyś będę mógł zwiedzić Nową Zelandię, pojechać tam i zobaczyć na własne oczy te wszystkie wspaniałe miejsca, które do tej pory oglądam jedynie w telewizji, na fotografiach. Zazdroszczę wszystkim tym, którzy mieszkają w tym pięknym, spokojnym kraju lub chociaż mieli okazje spędzić tam jakiś czas.

Jednak Nowa Zelandia to nie tylko nieziemskie krajobrazy, piękna przyroda, to również miejsce, gdzie powstają znakomite wina, kraj ten wciąż prężnie, dynamicznie się rozwija z punktu widzenia sztuki winiarskiej. Wiele spośród tamtejszych win, jak choćby Sauvignon Blanc czy Pinot Noir są uznawane za wina najwyższej światowej klasy.  I nie ma się czemu dziwić, gdyż panują tam odpowiednie warunki do uprawy tych właśnie odmian. Ale Nowa Zelandia to nie tylko Sauvignon Blanc i Pinot Noir, choć są to najbardziej rozpowszechnione tam odmiany winogron. Uprawia się tam również Chardonnay, z których powstają świetne wina, a także miedzy innymi Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling, Syrah, Viognier. Z każdej wymienionej odmiany winogron możemy znaleźć w Nowej Zelandii wina wysokiej jakości.  Nowozelandczycy nie boją się innowacji, sięgają i uprawiają też  takie odmiany jak Gruner Veltliner, Albarino, Arneis, czy Pinot Gris. Wielu uważa, że to co najlepsze w nowozelandzkim winiarstwie wciąż jeszcze przed nami.

Jakie są główne regiony produkcji win w Nowej Zelandii? Warto poznać najważniejsze z nich:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wyspa Północna:

  • Hawke’s Bay ( mieszanki bordoskie, Chardonnay, Viognier, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc-ten ostatni często jest tu starzony w dębie )
  • Wairarapa, w tym Martinborough ( Pinot Noir)
  • Gisborne ( Chardonnay, Viognier, Merlot )

Wyspa Południowa:

  • Marlborough ( Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir )
  • Central Otago ( Pinot Noir, Riesling, Pinot Gris )

Największym regionem winiarskim jest Marlborough, drugi w kolejności to Hawke’s Bay, a trzeci to Central Otago.  Zdecydowana większość win, które powstają w Nowej Zelandii to wina biale. Ponadto kraj ten może pochwalić się również interesującymi, wysokiej jakości winami musującymi i zbotrytyzowanymi, jednak wciąż niełatwo u nas dostępnymi.  Kilka informacji o winiarstwie w Nowej Zelandii można znaleźć w jednym z moich wcześniejszych wpisów (Zobacz Tutaj)

Dzisiejszym bohaterem jest Sauvignon Blanc, odmiana chyba najbardziej kojarzona z Nową Zelandią. Sauvignon Blanc jest dziś w centrum mojej uwagi, a to dlatego, że w ostatnim czasie próbowałem dwóch win właśnie z tej odmiany, oczywiście z Nowej Zelandii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Można powiedzieć, że była to taka mała degustacja pozioma: piłem różne wina ( co prawda z tej samej odmiany, kraju, a nawet regionu )  z tego samego rocznika. Na marginesie, degustacja pionowa oznacza degustację tego samego wina, ale z różnych roczników.  Jak wspomniałem, Nowa Zelandia słynie z Sauvignon Blanc, sama określa się jako „światowa stolica Sauvignon Blanc”. Możemy tu znaleźć Sauvignon Blanc niezwykle aromatyczne, ostre pachnące zieloną papryką, ziołami, ściętą trawą, liśćmi porzeczki, po aromaty owoców tropikalnych, marakuji, grejpfruta, limonki, agrestu, a nawet jak to się określa kocich siuśków.  Poza Nową Zelandią, świetne Sauvignon Blanc znajdziemy w Dolinie Loary we Francji ( Sancerre, Pouilly-Fume, tu dominują m. in. aromaty zielonych owoców, ziół ), w Bordeaux ( Graves, Pessac-Leognan, Sauvignon Blanc występuje tu zwykle w połączeniu z Semillon ), RPA ( region Constantia i Elgin ), USA ( słynne Fume Blanc jak nazywa się w Dolinie Napa Sauvignon Blanc dojrzewane w beczce ), Chile ( region Casablanca ),a także we włoskim Friuli, austriackiej Styrii, czy hiszpańskiej Ruedzie.

Co do samych win, które piłem to nie są to oczywiście najlepsze przykłady nowozelandzkich Sauvignon Blanc jakie można znaleźć, jednak w swojej kategorii cenowej uważam, że ich jakość jest przyzwoita. Oba wina pochodzą z regionu Marlborough.   Na początek kilka słów o Two Peaks Sauvignon Blanc 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Two Peaks jest bardzo aromatyczne, pełne świeżych ziołowo-owocowych zapachów. Wyczuwalna świeża skoszona trawa, zielona papryka, szałwia, ogólnie zielone zioła. Nos dopełniają równie świeże owoce jak melon, agrest, cytrusy. Na podniebieniu podobnie, jak w nosie, zioła i owoce dominują z wyraźnym akcentem zielonych jabłek. Do tego żywa, wysoka kwasowość charakterystyczna dla odmiany. Niezwykle odświeżające wino trzymające profil szczepu. Przyjemne, delikatne wydanie Sauvignon Blanc. Wino idealne na letnie upały, gdy zostanie podane odpowiednio schłodzone.

Dla porównania, teraz Kaikoura Bay Sauvignon Blanc 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wino prezentuje przejrzystą, jasno słomkową suknię, podobnie zresztą jak Two Peaks. Jednak w odróżnieniu od swojego poprzednika, ten Sauvignon Blanc jest zdecydowanie bardziej owocowy niż ziołowy. Mnóstwo tu agrestu, tropikalnych owoców, cytrusów-świeże, intensywnie pachnące owoce. Delikatne nuty ziołowe też się pojawiają, podobnie jak odrobina słonego, mineralnego posmaku, aczkolwiek wino zdecydowanie bardziej uderza swoją soczystością owocu. Również spora kwasowość i dojrzały, świeży finisz. Wino niezwykle pijalne, sprawia sporo przyjemności.

Jak widać, mimo iż wina pochodzą z tego samego regionu to przy ich degustacji można wyczuć różnice aromatów i smaków. Na te różnice, podobnie zresztą jak w przypadku innych win składa się wiele czynników np. sposób produkcji, winifikacji, pogoda ( nawet w ramach jednego regionu mogą panować różne warunki pogodowe ), gleby itp. Wszystko to sprawia, że świat win jest tak różnorodny i przez to też niezwykle fascynujący, że zachęca nas do jego odkrywania, smakowania,próbowania…

Z kwestii kulinarnych, co może być dobrym partnerem dla Sauvignon Blanc? Można by rzec, że wszystko co zielone jak np. szpinak, sałaty, szparagi, kapary, awokado, fenkuł i ogólnie „zielone smaki”. Ponadto świeże sery np. kozi, twarożkowe, ale też i sery słone. Owoce morza jak ostrygi, krewetki, małże, wiele  ryb np. grillowana makrela, lucjan na sposób orientalny, okoń morski, można spróbować z łososiem, ponadto ceviche, tempura, fish and chips, kedgeree.  Sauvignon Blanc pasuje też do kurczaka np. grillowanego w ziołach z cytryną, delikatnej cielęciny w ziołach. Ponadto różne dania kuchni azjatyckiej ( szczególnie gdy mamy wino bardziej owocowe niż ziołowe jak powyższe Kaikoura Bay ), kuchnia Cajun, ostro-kwaśne potrawy curry z rybą czy drobiem.  Pamiętajmy, że jak w przypadku każdego wina z określonego szczepu, nie ma „jednego” Sauvignon Blanc. To z Sancerre będzie nieco inne niż np. Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii czy RPA. Sauvignon Blanc to zwykle wino lekkie, ale są też wersje dojrzewające w beczce mające więcej struktury ( np. kalifornijskie Fume Blanc, który mimo to zachowuje sporo ziołowego charakteru ).

Wino Two Peaks Sauvignon Blanc 2015 zakupiłem na 6win.pl

Wino Kaikoura Bay Sauvignon Blanc 2015 dostępne jest w sieci sklepów Makro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: