Zabawy smakiem i formą ciąg dalszy. Tym razem nietuzinkowa przekąska, która ładnie się prezentuje, jeszcze lepiej smakuje, a i w przygotowaniu jest banalnie prosta. Pomysł na nią, który wpadł mi do głowy, gdy myślałem co przyrządzić na sylwestra, bardzo szybko znalazł swoje urzeczywistnienie na talerzu.
Chrupiące, domowej roboty gofry, majonez z dodatkiem mojego niezastąpionego kimchi ( przepis tutaj ) oraz mięsiste przegrzebki – oto przepis na naprawdę fajne danko, które zniknęło równie szybko, co pojawiło się na stole.
Gofry lubią chyba wszyscy, a te przygotowane samodzielnie są najlepsze 🙂 Jeśli posiadasz dobrej jakości gofrownicę i przyrządzałeś gofry w domu to wiesz, o co chodzi – małe prawdopodobieństwo, że będziesz chciał z powrotem wrócić do kupnych gofrów. Jeżeli robisz je sam, to masz pełną kontrolę nad ich składem, możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mąk, a nawet przygotowywać gofry z batatów, dyni itp., gofry na słodko, czy bardziej wytrawnie. Nie wspomnę już o nieskończonej ilości dodatków, którymi nasze gofry możemy wzbogacić.
Tym razem moje gofry pokroiłem na małe porcje i posmarowałem majonezem kimchi – dobrej jakości majonez zmiksowałem z dodatkiem kilku łyżek cudownego kimchi. W ten sposób powstał pyszny sos o wielu zastosowaniach.
Na wierzchu podsmażone i mięsiste przegrzebki, delikatnie doprawione i udekorowane perełkami balsamicznymi. Całość brzmi pysznie i tak też smakuje. Jeśli spodziewacie się gości i chcecie ich zaskoczyć wyjątkową przekąska, to przepis macie poniżej.
Składniki ( ok. 30 małych przekąsek ):
Na gofry:
200 g mąki ( może być pszenna czy owsiana )
150 ml mleka (krowie lub kokosowe) wymieszanego z 50 ml wody gazowanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
50 g masła, roztopionego
Majonez kimchi:
5-6 łyżek majonezu ( lub więcej )
4 łyżki pokrojonego kimchi ( lub nieco więcej )
Przegrzebki:
30 przegrzebków, świeżych lub mrożonych
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła i odrobina oliwy
perełki balsamiczne do dekoracji ( opcjonalnie )
Przygotowanie: Majonez i kimchi miksujemy na gładko w robocie kuchennym. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej majonezu i/lub kimchi i znów miksujemy. Odkładamy na bok.
Gofrownicę leciutko natłuszczamy odrobiną oliwy i rozgrzewamy. W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka i mleko rozcieńczone wodą. Możemy ubić całe jajka z mlekiem lub tylko same żółtka, a z białek ubić pianę i następnie dodać ją do ciasta – gofry będą wtedy bardziej puszyste. Do suchych składników dodajemy mieszaninę jajek i mleka ( i ewentualnie ubitą pianę z białek ) oraz roztopione masło. Mieszamy delikatnie, ale tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki lub mleka/wody. Odkładamy ciasto na około 15 minut.
Na każdą płytę gofrownicy umieszczamy porcję ciasta, przykrywamy gofrownicę i pieczemy gofry około 9 minut ( w zależności od modelu gofrownicy ). Gotowe gofry kroimy na mini porcje. Dobrze przygotowane gofry powinny być chrupiące, ale jeśli nie uda ci się osiągnąć tego efektu za pierwszym razem lub zamierzasz podać gofry później – tuż przed podaniem włóż je do piekarnika ustawionego na funkcję grilla i rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 3 -4 minuty.
Przegrzebki doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i smażymy na maśle z dodatkiem oliwy po ok. 2 minuty z każdej strony.
Na talerzach kładziemy małe porcje gofrów, smarujemy je majonezem kimchi, a na wierzchu układamy przegrzebki udekorowane perełkami balsamicznymi ( w razie ich braku możesz skropić przegrzebki odrobiną octu balsamicznego ).
Taka przekąska doskonale komponuje się np. z dobrej jakości wytrawnym winem musującym ( Franciacorta, Szampan, Cava, dobre Prosecco ), rieslingiem, albarino, chenin blanc lub z dobrym rose.