Nie ma to jak własne wypieki i dzisiejszy przepis po raz kolejny w pełni to potwierdza. Ciasto z kawą, borówkami i korzenną kruszonką przygotowałem dość dawno ( bo na ostatnie Święta Bożego Narodzenia ), ale zniknęło ono najszybciej ze wszystkich słodkości 🙂. Wilgotne, aromatyczne, z dodatkiem kawy i borówek, z korzenną, orzechową i chrupiącą kruszonką stało się świątecznym przebojem.
Wszystkie smaki świetnie się uzupełniają, a połączenie kawy i borówek to strzał w dziesiątkę. Piękne, duże borówki zamroziłem poprzedniego lata, a teraz z wielką przyjemnością z tego korzystam. Owoce są w środkowej warstwie ciasta wraz z kruszonką oraz to samo znajduje się na samym jego wierzchu. Kruszonkę podkręciłem dodatkiem korzennych przypraw – cynamonu, wanilii i goździków, co wniosło do ciasta przyjemną, aromatyczną nutę. W połączeniu z kawą, przyprawy zbudowały charakter tego ciasta oraz odpowiadają za jego ciemniejszy kolor. Do tego soczyste borówki, które nawilżyły ciasto w środku, a z wierzchu wraz z kruszonką pięknie się przypiekły. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo po prostu nie lubię mocno słodkich ciast, ale jeśli chcesz możesz zwiększyć jego ilość. Ten przepis to idealna propozycja nie tylko na święta – warto z niego korzystać znacznie częściej. W razie braku borówek można zastąpić je np. mrożonymi jagodami lub jeżynami, a w sezonie wykorzystaj świeże owoce.
Składniki ( na okrągłą formę/tortownicę 23-25 cm ):
Na ciasto:
ok. 300-400 g mrożonych borówek ( w sezonie świeżych )
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mielonej kawy dobrej jakości
150 g miękkiego masła
200 g cukru trzcinowego ( może też być kokosowy lub zwykły )
3 jajka
50 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Na kruszonkę:
300 g orzechów włoskich, nieco pokruszonych
70 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki stopionego masła
ziarenka z laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruszonkę dobrze ze sobą wymieszać w misce i wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Okrągłą formę do pieczenia/tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko dno ) i lekko natłuścić masłem.
W misce, lekko ubić jajka z mlekiem. W drugiej misce, połączyć mąkę, kawę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cukier i skórkę cytryny.
Do misy miksera/robota kuchennego, dodać mieszankę z mąką i mieszać na wolnych obrotach przez minutę. Dodać masło, śmietankę, wanilię i wyrabiać kolejną minutę. Następnie wlać połowę masy z jajek i mleka i kontynuować mieszanie przez chwilę, po czym wlać resztę ubitych jajek z mlekiem oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać mikserem, aż masa dobrze się połączy.
Połowę wymieszanego ciasta przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię szpatułką. Posypać połową kruszonki i połowa borówek. Na to położyć resztę ciasta i całość wyrównać. Wstawić do piekarnika na około 25-30 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i posypać wierzch resztą kruszonki oraz pozostałymi borówkami. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 30-40 minut. Wyjąć i ostudzić.
Takie ciasto plus filiżanka dobrej kawy to świetny pomysł. Podobnie jak kieliszek Porto Tawny lub Vintage, Moscatela de Setubal, Madery Bual, Vin Santo, Recioto della Valpolicella, Sherry Oloroso. Warto też spróbować z Muscatem Beaumes-de-Venise.