Surowa czekolada, czyli zupełnie inny produkt niż to, co tylko czekoladą się nazywa. To wyjątkowa rzecz w porównaniu z tym, co masowo zalewa czekoladowy rynek. W dodatku powstaje w Polsce, więc tym bardziej warto się nią zainteresować.
Raw Cocoa to marka Surovital stworzona przez dwóch pasjonatów: Marcina i Karola. Jako jedyni w Polsce wytwarzają surową czekoladę z nieprażonego ziarna kakaowca pochodzącego z ekologicznych upraw. W Raw Cocoa nie ma miejsca na żadne sztuczne dodatki i konserwanty – tylko naturalne, organiczne składniki. Produkty sygnowane tą marką obalają mit, według którego czekolada jest niezdrowa. Surowa czekolada to bogactwo wartości odżywczych: znajdziemy w niej m. in. mikro i makroelementy, substancje antyoksydacyjne, flawanole. W przemysłowo produkowanych czekoladach próżno szukać tego typu związków – nie znajdziemy w nich nic poza całą masą ulepszaczy. Raw Cocoa to alternatywne i słuszne spojrzenie na czekoladę.
Wprowadzenie w życie idei surowej czekolady nie było łatwym przedsięwzięciem, o czym można przeczytać na stronie producenta. Jednak na szczęście dla miłośników prawdziwej czekolady, projekt ten powiódł się i dziś możemy cieszyć się tym, co oferuje Raw Cocoa.
Co sprawia, że produkty Raw Cocoa są wyjątkowe?
Przed wszystkim powstają z nieprażonego ziarna kakaowca odmiany Criollo pochodzącego z ekologicznych upraw z Peru. Proces ich wielogodzinnego konszowania przebiega w temperaturze nieprzekraczającej 45 stopni, co dodatkowo sprzyja zachowaniu cennych składników. Czekolady słodzone są odparowanym nektarem z kwiatu palmy kokosowej, dzięki czemu posiadają ciekawą nutę smakową. Ponadto, ten naturalny słodzik ma niski indeks glikemiczny i zawiera m. in. magnez, potas, żelazo. W składzie znajdziemy również organiczne masło kakaowe, a w poszczególnych tabliczkach także organiczne składniki typu superfoods jak np. jagody goji, acai, morwa. Pojawiają się też orzechy, wanilia. Ręcznie robione czekolady bez glutenu, soi, mleka w 100% z naturalnych składników najlepszej jakości bez żadnych ulepszaczy – oto surowa czekolada made in Poland.
Produkty Raw Cocoa obecne są nie tylko na polskim rynku, ale również zagranicą, za co należą się wyrazy uznania. Nie ma się w sumie czemu dziwić, gdyż te czekolady zasługują na to, aby można było je spotkać w najlepszych czekoladowych butikach i delikatesach. Więcej o poszczególnych tabliczkach Raw Cocoa już wkrótce.