Zapraszam na kolejną część mojego przewodnika po Bolonii – tym razem lista adresów, gdzie można zaopatrzyć się w najwyższej jakości miejscowe produkty, z których Bolonia i cała Emilia-Romania słynie. Obowiązkowo trzeba zajrzeć do każdego z tych miejsc, a jeżeli już się tam znajdziecie, to gwarantuję, że nie będziecie chcieli wyjść.
Kuchnia bolońska słynna jest na całym świecie, a będąc w jej sercu – Bolonii – każdy, kto ceni wysokiej jakości produkty, poczuje się niczym w gastronomicznym raju. Tutaj nie chodzi się głodnym, problem jest zupełnie inny – jak spróbować tych wszystkich wspaniałych rzeczy w ciągu kilku dni? Ciężkie to zadanie i choć skosztowałem naprawdę wiele, to wciąż mam niedosyt i myślę, że jeszcze kiedyś zawitam do Bolonii, co i wam gorąco polecam.
Pozostałe wpisy o Bolonii znajdziesz tutaj, a niebawem powstaną kolejne.
Poniżej moja subiektywna lista miejsc, które obowiązkowo należy uwzględnić w swoim planie podróży po tym mieście. Każde z nich to swojego rodzaju gastronomiczna świątynia. Znaczna część tych miejsc znajduje się w Quadrilatero – historycznej części miasta tuż przy Piazza Maggiore. To właśnie tutaj bije kulinarne serce Bolonii, a średniowieczne uliczki takie jak Via Calvature, Via Drapperie, Via Pescherie Vecchie, czy Via Caprarie tworzą Mercato di Mezzo – najstarszy i najbardziej znany targ w mieście, gdzie zlokalizowani są najlepsi rzeźnicy, najlepsze piekarnie, stoiska z warzywami i owocami, delikatesy, sklepy rybne, a także złotnicy czy dawniej kowale.
Tamburini
Tamburini to działające nieprzerwanie od 1932 roku jedne z najlepszych delikatesów w Bolonii. Instytucja sama w sobie, znana nie tylko w mieście, ale i poza jego granicami. Obecnie to królestwo Giovanniego Tamburiniego – kolejnego przedstawiciela rodziny, który przejął firmę w 1977 roku. W tym miejscu znajdziemy najlepszej jakości dojrzewające wędliny ( culatelo di Zibello, prosciutto di Parma i wiele innych ), mortadelę, lardo, salami strolghino, spory wybór serów, wytwarzane na miejscu tortellini, makarony, przetwory, oliwy, octy balsamiczne, wina. W głębi znajduje się bar, gdzie można spróbować bolońskich klasyków z karafką wina. Zaglądają tu zarówno miejscowi, jak i turyści, a wszystkie produkty obsługa zapakuje próżniowo.
Adres: Tamburini, Via Caprarie 1, Bolonia
La Baita Vecchia Malga
Kolejne miejsce-instytucja założone w 1969 roku przez rodzinę Chiari. Szczyci się mianem najsłynniejszego sklepu z serami w mieście. Znajdziecie tu regionalne i typowe dla Emilii-Romanii produkty najwyższej jakości, a także te z niektórych innych włoskich regionów. Można wybierać spośród serów, wędlin, dojrzewających szynek, tortellini, różnych rodzajów makaronów, oliw, octów, sosów, przetworów. La Baita Vecchia Malga oferuje też tradycyjne bolońskie potrawy, które można zjeść na miejscu wraz z kieliszkiem wina. Stąd nie chce się wychodzić.
Adres: La Baita Vecchia Malga, Via Pescherie Vecchie 3/A, Bolonia
Salumeria Simoni
Tu rządzi salumi. Wchodząc do środka naszym oczom ukazuje się tak ogromny ich wybór, że ktoś niezorientowany w temacie będzie miał problem z wyborem. W zasadzie to nieważne na co się zdecydujemy – tutaj wszystko jest pierwszorzędne, o co dba czwarte pokolenie rodziny Simoni. Spróbujcie culatello, prosciutto di Parma, lardo, specku, salsicci ( mają świetną salsiccię piccante ), ciccioli, dojrzałego parmezanu i wszystkiego, czego zdołacie. Wybór naprawdę oszałamia. To miejsce zostało uznane za najlepsze delikatesy Italii w 2018 roku.
Adres: Salumeria Simoni, Via Drapperie 5/2A, Bolonia
Ceccarelli Amadeo
Jeszce jedna świątynia bolońskich salumi i formaggi w historycznym Quadrilatero. Pan Amadeo działa tutaj jako właściciel od 1980 roku, a wcześniej pracował w tym miejscu w roli sprzedawcy. Obecnie przekazuje synowi miłość do najlepszej jakości produktów i szacunek do swoich wiernych klientów. Również tu znajdziecie świetny wybór tradycyjnych salumi, stary parmezan i inne sery, tortellini, świeżą pastę.
Adres: Ceccarelli Amadeo, Via Pescherie Vecchie 8, Bolonia
La Drogheria Gilberto
Gilberto to królestwo tradycyjnych słodkości, ale nie tylko. Działający od 1905 roku sklep oferuje szeroki wybór lokalnych słodyczy: ciasteczka, galaretki, nugaty, wysokiej jakości czekolady ( nie tylko włoskie ), konfitury. Poza tym grappy, likiery, wina, oliwy i wysokiej jakości octy balsamiczne, których miałem okazję tutaj spróbować. Kolejne obowiązkowe miejsce na mapie Bolonii.
Adres: La Drogheria Gilberto, Via Drapperie 5, Bolonia
Paolo Atti & Figli
Założony w 1880 roku jest jednym z najsłynniejszych sklepów z produktami spożywczymi w mieście. Można zaopatrzyć się tutaj w m. in. pudełko świeżego, ręcznie robionego makaronu, tortellini, ravioli, chleb, pieczywo, cretosino ( tradycyjne ciasto z bakaliami ), torta di riso i inne słodkie oraz wytrawne wypieki.
Adres: Paolo Atti & Figli, Via Capraire 7, Bolonia
Pescheria Brunelli
Gratka dla wielbicieli owoców morza. Jeżeli dysponujecie w Bolonii własną kuchnią, warto pojawić się z rana i wybrać coś spośród świeżych ryb, ośmiornic, krewetek, kalmarów, krabów i innych morskich stworzeń. Potem prosto do kuchni i obiad lub kolacja gotowe.
Adres: Pescheria Brunelli, Via Drapperie 8/A, Bolonia
Eataly
Sieci włoskich delikatesów Eataly nie trzeba chyba przedstawiać tym, którzy podróżują po Italii, gdyż marka ta obecna jest w największych włoskich miastach ( a także np. w Stanach Zjednoczonych, Japonii czy Dubaju ). Eataly stawia na propagowanie włoskiego stylu odżywiania oferując wysokiej jakości produkty spożywcze. W sklepach tej sieci można też znaleźć książki, artykuły i sprzęty kuchenne – słowem wszystko to, co wiąże się z gastronomią. W Eataly można również zjeść, gdyż znajdują się tu różne restauracje, cukiernie, a i wypicie kieliszka wina nie stanowi żadnego problemu. Eataly organizuje też rozmaite warsztaty o tematyce kulinarnej dla wszystkich zainteresowanych tą tematyką. W miejscu tym nie brakuje oczywiście ciekawej selekcji win, więc ich miłośnicy nie powinni pominąć tego adresu nie tylko w Bolonii, ale wszędzie tam, gdzie Eataly się znajduje.
Adres: Eataly, Via degli Orefici 19, Bolonia
Mercato delle Erbe
Na ten targ było mi najbardziej po drodze, gdyż moje mieszkanie w Bolonii znajdowało się raptem 50 metrów od Mercato delle Erbe, a sam targ mogłem obserwować przez okno. Mercato delle Erbe znajduje się 10 minut spacerem od Piazza Maggiore, więc wciąż jest to centrum miasta. To typowy lokalny targ działający od 1910 roku, a spotkać tu można przede wszystkim bolończyków. Znajdziecie tutaj w zasadzie wszystko, czego potrzeba. Kilkanaście stoisk ze świeżymi warzywami i owocami, rzeźnika oferującego np. koninę, świetnie zaopatrzony rodziny sklep z serami Formaggeria Barbieri istniejący od 1968 roku, do którego regularnie zaglądałem, a także Antica Formaggeria Bernardi. Rano kupić możecie świeże ryby i owoce morza z Adriatyku. Ponadto Mercato delle Erbe to także koncept gastronomiczny – działa tutaj kilka małych knajpek z Banco 32 na czele, o której pisałem tutaj. W Banco możecie zjeść chyba najlepsze ryby i owoce morza w mieście, a karta zmienia się codziennie.
Adres: Mercato delle Erbe, Vi Ugo Bassi 23, Bolonia
Majani
Pierwszy sklep tej bolońskiej, czekoladowej marki otwarty został w 1796 roku i działa on po dzień dzisiejszy. Pod koniec XVIII wieku Włochy nie były jeszcze jednolitym państwem, a Majani już produkował swoją czekoladę! W tamtych czasach, czekolada istniała w zasadzie tylko w formie płynnej i była dostępna dla arystokracji. Majani był pierwszym w całej Italii, który rozpoczął produkcję twardych, czekoladowych tabliczek. Po zjednoczeniu Włoch, wytwórca stał się oficjalnym dostawcą czekoladowych wyrobów na królewski dwór, gustowały w nich także inne europejskie elity społeczne. Marka stawia na wysoką jakość, kakao pozyskuje z kilkunastu różnych obszarów i przykłada dużą uwagę do całego procesu produkcji. Koniecznie wstąpcie do ich butiku po tabliczki, pralinki w kształcie tortellini i inne czekoladowe smakołyki.
Adres: Majani, Via De’ Carbonesi 5, Bolonia
Caffe Terzi
Ten niewielki, elegancki przybytek kawy i herbaty prowadzony jest niemal z wojskową precyzją. Otwarta w 2001 roku przez Manuela Terzi kawiarnia, to jeden z symboli Bolonii – miejsce w 100% poświęcone kawie, a także herbacie. Zdecydowanie warto wpaść tutaj po to, by wypić espresso, filiżankę oryginalnej mieszaki kawy lub herbaty. Polecam też caffe alla nocciola – espresso z kremem z orzechów laskowych i wiórkami czekolady.
Adres: Caffe Terzi, Via Guglielmo Oberdan, 10/d , Bolonia
Ciąg dalszy o Bolonii jeszcze nastąpi.
Wow, wyczerpujący artykuł ze sporą ilością informacji. Robię przymiarki do podróży w tamte rejony – dzięki za rekomendacje.
Dzięki. Bolonię i okolice naprawdę warto odwiedzić