Rabarbar sprawdza się nie tyko w wypiekach, ciastach i słodkościach, ale z powodzeniem można wykorzystywać go także w daniach wytrawnych. Świetnie wypada również jako składnik sosów oraz marynat i w takiej roli pojawił się w moim dzisiejszym przepisie.
Rabarbar wkomponowałem w chińskie danie ( a właściwie to w sos ) zastępując nim śliwki, które występują w oryginalnej recepturze. Chiński sos śliwkowy jest nierzadko podawany z kaczką po pekińsku, ale równie dobrze komponuje się z innym rodzajem mięsa np. smażoną wieprzowiną. Przepis na mój doskonały sos śliwkowy możecie znaleźć tutaj. Dziś jego nieco inna wersja, gdyż przede wszystkim śliwki zastępuję sezonowym rabarbarem i ta opcja jest równie pyszna. Rabarbar wnosi lekko kwaskowy posmak, a w zestawieniu z pozostałymi składnikami sosu tworzy coś naprawdę wielkiego. Smażone na woku polędwiczki wieprzowe oblepione takim sosem są niezwykłe. Potrawa zyskuje słodko-korzenny-kwaskowy smak. Całość smażę z ugotowanym wcześniej ryżem oraz w tym wypadku dodaję jeszcze coś ekstra – plasterki pikantnego chorizo dla ostrości. Jeżeli lubicie takie klimaty, sprawdźcie też przepis na coś bardzo podobnego – stir-fry z wieprzowiną, makaronem ryżowym i chińskim sosem śliwkowym.
Składniki ( 4 porcje ):
- 2 średnie polędwiczki wieprzowe, pokrojone w cienkie plasterki/paski
- 2-3 łodygi rabarbaru, pokrojone na mniejsze kawałki
- 3-4 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka świeżego, startego korzenia imbiru
- 3 łyżeczki przyprawy pięć smaków ( wystarczy zmielić w młynku do przypraw równe proporcje cynamonu, pieprzu syczuańskiego, anyżu, goździków i nasion kopru włoskiego lub kozieradki )
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z jednej cytryny
- pieprz, sól
- zielona część dymki, posiekana
- 250 g ryżu jaśminowego
- 150 g chorizo, pokrojonego w plasterki
Przygotowanie: Zaczynamy od sosu. W garnku połączyć rabarbar, odrobinę wody, miód, sos hoisin, czosnek, imbir 1 łyżeczkę przyprawy pięć smaków, płatki chili. Doprowadzić powoli do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować od czasu do czasu mieszając, aż rabarbar będzie bardzo miękki i rozpadający się. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki sosu sojowego i sok z cytryny. Odłożyć trzy łyżki sosu, a resztę ostudzić i schować do lodówki.
W miseczce połączyć resztę sosu sojowego, łyżkę miodu i 1 łyżkę oleju oraz odłożone trzy łyżki sosu. Polędwiczki wieprzowe doprawić pozostałą ilością przyprawy pięć smaków, pieprzem i solą. Włożyć je do miski, wlać marynatę, dokładnie wymieszać wszystko i odstawić do lodówki na noc.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, aż ją wchłonie, jednak nie wlewajmy za dużo wody, aby ryż nie był zbytnio klejący. Sos wyjąc z lodówki.
Rozgrzać olej w woku. Wrzucić plasterki wieprzowiny i smażyć na mocnym ogniu przez dwie minuty. Wyjąć je z woka i odłożyć. Do woka wrzucić chorizo i dymkę i smażyć minutę. Dodać ryż, po chwili ponownie polędwiczki oraz wlać około 3/4 szklanki sosu. Smażyć wszystko mieszając, aby sos dokładnie oblepił ryż i mięso – około 2 minut. Zdjąć z ognia i podawać.
Do tak smażonej wieprzowiny z takim sosem polecam np. Carmenere, Petit Verdot, wytrawne Lambrusco Grasparossa, Shiraz, ale niezbyt mocno zbudowany, Garnachę. Ciekawym rozwiązaniem jest też Valpolicella Ripasso.