Kotleciki w glazurze z soku z granatów z migdałowym kuskusem

Inspirowane smakami Bliskiego Wschodu wołowe kotleciki w glazurze z soku z granatów z migdałowym kuskusem,to doskonały pomysł na obiad i świetna alternatywa dla zwykłych kotletów. Są one naprawdę wyjątkowe, co zawdzięczają przede wszystkim wspomnianej glazurze. 

Uwielbiam połączenie mięsa i owoców, a mimo, że w tym przepisie owoce występują tylko w postaci zredukowanego soku z granatów, to i tak kwaskowy posmak granatów jest wyraźny i świetnie podkreśla smak kotlecików. Prawdę mówiąc, to glazura jest głównym bohaterem tego dania – gęsty, błyszczący, słodkawy i kwaskowy sos nie tylko wzbogaca smak wołowiny, ale też nadaje kotlecikom nietuzinkowego wyglądu.

W przepisie używam wołowiny, ale jeśli chcesz możesz zastąpić ją np. wieprzowiną czy jagnięciną. Bardzo dobrym dodatkiem jest tutaj szybki w przygotowaniu migdałowy kuskus, który komponuje się z kotlecikami bez zarzutu. W ten oto prosty sposób, możemy wprowadzić do naszej kuchni odrobinę orientalnej nuty.

Składniki ( 4 porcje ):

  • 500-600 g mielonej wołowiny
  • 2 jaka
  • sól, pieprz, wędzona lub słodka papryka w proszku – do smaku
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 500 ml ekologicznego soku z granatów
  • 1 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • pestki granatu, natka pietruszki, posiekana zielona część dymki, płatki migdałowe – do podania 
  • 250-300 g kuskusu
  • 500-600 ml wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek posiekanych migdałów i natki pietruszki

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W dużej misce wymieszać mieloną wołowinę, jajka, sól, pieprz, paprykę, natkę, cebulę, czosnek i sos sojowy. Rękami wyrobić dokładnie masę na kotleciki. Formować kotleciki niezbyt dużej wielkości i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie włożyć je do piekarnika i piec około 30 minut.

Do rondelka wlać sok z granatów  i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu około 5 minut, a następnie zmniejszyć płomień. Skrobię wymieszać z wodą i dodać do soku z granatów mieszając cały czas, aż sos zgęstnieje. Upieczone kotleciki przełożyć do sosu i dokładnie je w nim obtoczyć. Trzymać w cieple.

W garnku doprowadzić do wrzenia wywar z dodatkiem masła. Wrzucić kuskus, wyłączyć ogień, wymieszać i przykryć garnek. Odstawić na 5 minut. Wzruszyć kuskus widelcem, dorzucić posiekane migdały i natkę i ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem.

Na talerze wyłożyć migdałowy kuskus, kotleciki, posypać pestkami granatu, posiekaną natką i dymką oraz płatkami migdałowymi. Dodatkowo można polać całość pozostałą glazurą.

Kotleciki w glazurze z granatów z migdałowym kuskusem to pożywne, ale lekkie danie. Sporo w nim świeżości za sprawą kwaskowego sosu i ziół. Potrawę zestawiłem z młodą Rioją Eguia Tempranillo 2017, która swoją świeżością, owocowością, soczystością doskonale uzupełniła potrawę. Można sięgnąć także po Rioję Crianza, soczystego, lżejszego Syrah,  Valpolicellę Classico,  Sangiovese, Dolcetto d’Alba, lżejszego Malbeca.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: