Grillowana ośmiornica z harissą, miodem i pistacjami

Ośmiornicę kocham miłością absolutną, a jej smak przywodzi mi na myśl wakacje gdzieś na śródziemnomorskim wybrzeżu. Gdy widzę ją w menu, nie waham się długo nad tym, aby ją zamówić.  Ośmiornica to jeden z moich największych przysmaków, faworyt wśród owoców morza. 

Podczas pobytu w Portugalii jakiś czas temu, jadłem ośmiornicę  niemal codziennie i to w różnej postaci. Portugalczycy dobrze wiedzą, jak się z nią obchodzić, a jeżeli dodamy do tego jeszcze kieliszek miejscowego Alvarinho ( Albarino ), to prawdziwa uczta gotowa.

Poza możliwością objadania się ośmiornicą podczas podróży, od czasu do czasu sięgam również po tą dostępną u nas, choć to już nie to samo, co jej świeże mięso przygotowane niedługo po złowieniu. Jednak mimo to, ośmiornica jest po prostu pyszna.

Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne, a jeżeli dysponujemy już mrożoną sztuką, to jest ona zapewne oczyszczona i gotowa do przyrządzenia. Ośmiornicę wystarczy ugotować do miękkości, a potem można dodatkowo opiec ją na grillu czy krótko przesmażyć. Pyszne, delikatne mięso rozpływa się  ustach.

Tym razem podałem ją z prostymi dodatkami, ale efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. Przepis jest świetny i taką ośmiornicę mógłbym jeść zdecydowanie częściej. Dressing z miodu i harissy po prostu wymiata, a pistacje dopełniają dzieła.  Ośmiornicę według poniższego przepisu  możesz podać na przystawkę lub jako danie główne.

Składniki ( 4 porcje ):

  • 1 duża ośmiornica lub 2 mniejsze, oczyszczona, wykorzystujemy tylko macki
  • 3 łyżeczki harissy
  • 5 łyżek miodu
  • oliwa, do skropienia
  • 75g posiekanych pistacji
  • sól morska

Przygotowanie: Zagotuj duży garnek posolonej wody i wrzuć do niego ośmiornicę. Zmniejsz ogień i gotuj ośmiornicę na średnim ogniu, aż jej mięso zmięknie – zajmie to w zależności od wielkości ośmiornicy 40 minut lub dłużej. Podczas gotowania sprawdzaj, czy mięso jest odpowiednio miękkie. Wyjmij ośmiornicę z garnka i odłóż.

Gdy ośmiornica się gotuje, w małym rondelku wymieszaj harissę z miodem i podgrzewaj na wolnym ogniu. gdy zawartość rondelka zacznie bulgotać, zdejmij go z palnika i odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy ( może to być patelnia grillowa lub zwykła ). Osusz ośmiornicę ręcznikiem papierowym i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Obsmażaj przez 1-2 minuty, aż na mięsie pojawią się czarne prążki. Przełóż na deskę i pokrój na mniejsze kawałki.

Kawałki ośmiornicy wyłóż na talerze, skrop mięso dressingiem z harissy i miodu, polej odrobiną oliwy i posyp posiekanymi pistacjami.

Do tej ośmiornicy wypiłem sycylijskie Grecanico Terre di Giumara od Caruso Minini. Wino nieskomplikowane, podstawowa etykieta od tego dobrego producenta, ale z daniem zagrało bardzo dobrze. Inne propozycje to Albarino, Grillo, lokalne białe wina z basenu Morza Śródziemnego, Rose.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

enpl

Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading