Ośmiornicę kocham miłością absolutną, a jej smak przywodzi mi na myśl wakacje gdzieś na śródziemnomorskim wybrzeżu. Gdy widzę ją w menu, nie waham się długo nad tym, aby ją zamówić. Ośmiornica to jeden z moich największych przysmaków, faworyt wśród owoców morza.
Podczas pobytu w Portugalii jakiś czas temu, jadłem ośmiornicę niemal codziennie i to w różnej postaci. Portugalczycy dobrze wiedzą, jak się z nią obchodzić, a jeżeli dodamy do tego jeszcze kieliszek miejscowego Alvarinho ( Albarino ), to prawdziwa uczta gotowa.
Poza możliwością objadania się ośmiornicą podczas podróży, od czasu do czasu sięgam również po tą dostępną u nas, choć to już nie to samo, co jej świeże mięso przygotowane niedługo po złowieniu. Jednak mimo to, ośmiornica jest po prostu pyszna.
Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne, a jeżeli dysponujemy już mrożoną sztuką, to jest ona zapewne oczyszczona i gotowa do przyrządzenia. Ośmiornicę wystarczy ugotować do miękkości, a potem można dodatkowo opiec ją na grillu czy krótko przesmażyć. Pyszne, delikatne mięso rozpływa się ustach.
Tym razem podałem ją z prostymi dodatkami, ale efekt przeszedł wszelkie oczekiwania. Przepis jest świetny i taką ośmiornicę mógłbym jeść zdecydowanie częściej. Dressing z miodu i harissy po prostu wymiata, a pistacje dopełniają dzieła. Ośmiornicę według poniższego przepisu możesz podać na przystawkę lub jako danie główne.
Składniki ( 4 porcje ):
- 1 duża ośmiornica lub 2 mniejsze, oczyszczona, wykorzystujemy tylko macki
- 3 łyżeczki harissy
- 5 łyżek miodu
- oliwa, do skropienia
- 75g posiekanych pistacji
- sól morska
Przygotowanie: Zagotuj duży garnek posolonej wody i wrzuć do niego ośmiornicę. Zmniejsz ogień i gotuj ośmiornicę na średnim ogniu, aż jej mięso zmięknie – zajmie to w zależności od wielkości ośmiornicy 40 minut lub dłużej. Podczas gotowania sprawdzaj, czy mięso jest odpowiednio miękkie. Wyjmij ośmiornicę z garnka i odłóż.
Gdy ośmiornica się gotuje, w małym rondelku wymieszaj harissę z miodem i podgrzewaj na wolnym ogniu. gdy zawartość rondelka zacznie bulgotać, zdejmij go z palnika i odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej nieco oliwy ( może to być patelnia grillowa lub zwykła ). Osusz ośmiornicę ręcznikiem papierowym i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Obsmażaj przez 1-2 minuty, aż na mięsie pojawią się czarne prążki. Przełóż na deskę i pokrój na mniejsze kawałki.
Kawałki ośmiornicy wyłóż na talerze, skrop mięso dressingiem z harissy i miodu, polej odrobiną oliwy i posyp posiekanymi pistacjami.
Do tej ośmiornicy wypiłem sycylijskie Grecanico Terre di Giumara od Caruso Minini. Wino nieskomplikowane, podstawowa etykieta od tego dobrego producenta, ale z daniem zagrało bardzo dobrze. Inne propozycje to Albarino, Grillo, lokalne białe wina z basenu Morza Śródziemnego, Rose.