Lody zimą? Czemu nie ?. A w dodatku z sera pleśniowego? Niektórzy pewnie kręcą głową, ale zapewniam, że warto wychodzić poza utarte schematy i próbować czegoś nowego. O ile zimą sam rzadko przygotowuję lody ( chyba, że tworzę jakiś deser z ich udziałem ), to mniej oczywiste połączenia smakowe tylko zachęcaj mnie do eksperymentów w kuchni. To, co na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne i niepasujące do siebie, w rzeczywistości często okazuje się strzałem w dziesiątkę.
Na nowe, smakowe doznania jestem jak najbardziej otwarty, gdyż w kuchni nie może wiać nudą. Lody z sera pleśniowego są tego dobrym przykładem i jakkolwiek dziwnie ta propozycja brzmi, zapewniam że są warte spróbowania.
Lody waniliowe, czekoladowe, owocowe to smaki, które mogą się znudzić i czasem warto sięgnąć po coś ekstra, coś mniej oczywistego. Choć moda na nietypowe smaki lodów stopniowo się rozwija, to raczej ciężko w naszym kraju dostać lody w takich właśnie niecodziennych odsłonach, co za granicą wcale nie należy do rzadkości. Jednak znając naszą rzeczywistość, nawet gdy takie lody spotkamy, to ich skład pozostawi wiele do życzenia. Sam lodów nie kupuję, a przygotowuję je w domu. Dzięki temu mam pełną kontrolę nad ich składem – używanie dobrej jakości produktów pozwala na tworzenie nie tylko zdrowszych, ale i zdecydowanie smaczniejszych lodów niż to, co możemy dostać w sklepie czy w pierwszej lepszej lodziarni. O lodziarnie z prawdziwego zdarzenia, gdzie lody produkowane są z naturalnych, wysokiej jakości składników w sposób niemalże rzemieślniczy, w naszym kraju niezwykle trudno, co chociażby we Włoszech czy Hiszpanii nie jest niczym wyjątkowym. Kto ceni smak dobrych, prawdziwych lodów, niech przygotuje je sobie sam w domu. Warto też przyrządzić te o smakach mniej oczywistych i otworzyć się na nowe doznania.
Lody z sera pleśniowego z orzechami włoskimi i rumem stanowią dobry przykład wychodzący poza utarty schemat. Ser pleśniowy, orzechy, dodatek rumu tworzą naprawdę nietuzinkowe połączenie.
Użyłem dobrej jakości camemberta, ale możesz sięgnąć po inny, jakościowy ser pleśniowy. W kwestii rumu, najlepiej sprawdzi się ten ciemny lub spiced rum.
Składniki:
200g sera pleśniowego
250g ricotty
250g gęstego jogurtu greckiego
100g orzechów włoskich, posiekanych
100ml rumu
3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego/kokosowego
odrobina pieprzu
Przygotowanie: Ser pleśniowy, jogurt i ricottę zmiksować na gładko w robocie kuchennym. Dodać rum, miód lub cukier, trochę pieprzu i znów zmiksować. Masę przełożyć do maszyny do lodów i wyrabiać przez około 40 minut. W połowie tego czasu dorzucić posiekane orzechy włoskie. Po upływie tego czasu lody są gotowe do podania. Używam maszyny o silnym kompresorze, która dość mocno chłodzi składniki, więc po zakończeniu mieszania mogę podawać lody od razu w formie ładnych gałek. W razie potrzeby, lody można po wyrobieniu umieścić na 2 godziny w zamrażarce.
Sprawdź też inne przepisy na lody ( tutaj )