Domori 90% Criollo

Domori – top of the top, jeśli chodzi o świat prawdziwej czekolady, synonim najwyższej jakości. Obiekt pożądania wielu czekoladowych smakoszy. Nie ma się czemu dziwić, gdyż to co tworzy Domori to niemalże dzieła sztuki, owoc zaangażowania i autentycznej pasji jaką darzy się kakao.

Włoski dom czekolady Domori został założony w 1997 roku przez Gianlucę Franzoni, który już kilka lat wcześniej, zafascynowany światem kakao,  przybył do Wenezueli mając w planach rozpoczęcie swojego biznesu. Chciał bliżej poznać podstawowy surowiec najwyższej jakości – kakao. Przez trzy lata mieszkał na plantacji, eksperymentował z różnymi odmianami kakao pragnąc jednocześnie uchronić przed „wymarciem” gatunek uważany za najlepszy, czyli Criollo.  Co ważne, Franzoni od samego początku zaangażował się w działania na rzecz ochrony  środowiska naturalnego i lasów deszczowych, w szczególności  w Wenezueli.

Obecnie siedziba Domori znajduje się w None, niedaleko Turynu, a od 2006 roku należy ona do Illy SpA Group, która posiada też takie marki jak np. Dammann Frères,  Mastrojanni (producent Brunello di Montalcino ) czy Agrimontana. Nazwa Domori zrodziła się z miłości do XVII-wiecznej Wenecji. Po wenecku oznacza ona „Due Mori” ( Two Mori ), gdzie „mori” odnosi się do obiektów o ciemnym kolorze. Gianluca chciał wybrać sugestywną nazwę dla swojego projektu. Postrzegał on Wenecję jako krainę przemian, przypraw, smaków, idei, a owe Due Mori to dwa posągi z brązu ( Dwóch Maurów ) na wieży zegarowej na Placu św. Marka. Dla Franzoni’ego Due Mori symbolizuje także dwa ciemne ziarna z Wenezueli: kakao i kawę.

Domori założyła też fundację dla Projektu Criollo. Gianluca Franzoni zaczął gromadzić i dokumentować informacje od plantatorów i ośrodków naukowych, aby rozszerzyć i pogłębić wiedzę oraz lepiej zrozumieć poszczególne odmiany Criollo i ich charakterystykę. W ten sposób rozpoczął też współpracę z Haciendą San Josè, którą od 2004 roku zarządza tworząc z nią wspólne przedsięwzięcie. Hacienda San Jose należy do rodziny Franceschi  – to około 200 hektarów, na których uprawia się szlachetne gatunki kakao.

Domori to pierwszy na świecie producent, który zaczął tworzyć czekolady z odmiany Criollo – bardzo rzadkiej i niezwykle cenionej. Szlachetne odmiany kakaowca to zaledwie 10% światowych zbiorów, a Criollo – najrzadsza z nich to tylko 0.001%, tego co udaje się zebrać. Criollo znana jest na świecie ze swojej wyjątkowej kremowości, krągłości, delikatności, słodyczy. Zawiera też zdecydowanie mniej tanin niż inne odmiany.  Domori także jako pierwszy kontrolował w pełni cały proces, łańcuch produkcji  – od tego, co dzieje się na plantacjach w Ameryce Środkowej i Południowej, aż po samą gotową tabliczkę.

Producent może poszczycić się również największą „kolekcją” Criollo na świecie – uzyskał ponad 7 różnych gatunków Criollo np. Porcelana( najrzadszy typ ), Puertomar, Puertofino, Chuao, Canoabo, Guasare, Ocumare, z których tworzy jednoodmianowe tabliczki jak i blendy kilku odmian. Ponadto Domori produkuje też czekolady z odmiany Trinitario będącej krzyżówką Criollo i Forastero.

Wszystko to sprawia, że czekolady sygnowane marką Domori to małe dzieła sztuki powstałe nie tylko z najlepszej jakości składników ( tylko kakao i cukier trzcinowy ), ale też z poszanowaniem środowiska naturalnego.  Każda tabliczka to zupełnie inne doświadczenie dla zmysłów, coś, co z pewnością można porównać do degustacji wyjątkowego wina. Zdecydowanie warto wydać kilka euro za 25 –gramową, pięknie opakowaną  tabliczkę. Kakao to w dzisiejszym świecie  produkt coraz bardziej deficytowy, co czyni  czekolady o takiej jakości prawdziwym towarem luksusowym.

Na jednoodmianowe czekolady Domori przyjdzie z pewnością niedługo czas. Teraz kilka słów o wrażeniach z degustacji Domori 90% Criollo – blendu różnych odmian szlachetnego Criollo.

Piękne opakowana tabliczka smakuje wyjątkowo. Jest gładka, jedwabista, kremowa, z nutą suszonych owoców, świetnie zrównoważona – słodycz, goryczka, kwasowość w doskonałej harmonii. Niezwykłe, 25-gramowe, czekoladowe doświadczenie. Po prostu warto poznać produkty Domori bliżej. Skład oczywiście bez zarzutu: kakao min. 90% i cukier trzcinowy. Ponadto jak wskazuje opakowanie czekolada jest bezglutenowa

W Polsce czekolady Domori  nie są tak łatwo dostępne. Najłatwiej kupić je zagranicą w dobrze zaopatrzonych sklepach/butikach z tego typu produktami, choć i tam nie zawsze można je znaleźć. Najłatwiej zamawiać je online.

Tą tabliczkę zakupiłem w butiku Camondas w Dreźnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: