Historia producenta ( spółdzielni ) Cantina Kaltern sięga początków XX wieku. Obecnie należy do niej 650 członków i około 450 hektarów winnic, a roczna produkcja utrzymuje się na poziomie trzech i pół miliona butelek. Spółdzielnia ma swoją siedzibę w gminie Caldaro niedaleko słynnego Jeziora Caldaro ( Kaltern ), które jest najcieplejszym jeziorem w Alpach i największym naturalnym zbiornikiem wodnym w południowym Tyrolu ( Alto Adige ). Caldaro to także najbardziej znana w południowym Tyrolu gmina związana z produkcją wina.
Górna Adyga ( Alto Adige ), czyli południowy Tyrol to region, który od zawsze słynął z produkcji świetnej jakości win – winiarstwo ma tutaj swoją głęboko zakorzenioną tradycję sięgającą ponad 2000 lat. Alto Adige to również obszar o „największym zagęszczeniu nagród na hektar”, jeśli chodzi o wina w całej Italii. A warto zauważyć, że południowy Tyrol to zaledwie około 1% powierzchni wszystkich winnic we Włoszech. Natomiast aż 98% win tu powstających może pochwalić się statusem DOC. Jakość jest więc w Górnej Adydze a pierwszym miejscu.
Cantina Kaltern jest jedną z ważniejszych winiarni w południowym Tyrolu i samej gminie Caldaro. W winnicach należących do spółdzielni położonych między 200 a 700 m n.p.m. uprawia się takie odmiany jak np. Schiava (Kalterersee ), Pinot Bianco, Gewurztraminer, Chardonnay, Sauvignon, Lagrein, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Nero, Muller Thurgau, Goldmuskateller. Wytwórca chwali się również tym, że we wszystkich winnicach zbiór odbywa się ręcznie, a w winiarni stosuje nowoczesne techniki produkcji. Ponadto spółdzielnia jako pierwsza winiarnia we Włoszech otrzymała certyfikat Fair’N Green, który dotyczy zrównoważonego systemu uprawy winorośli, a także odnosi się do odpowiedniego modelu zarządzania, społecznego zaangażowania i ochrony środowiska.
Cantina Kaltern może pochwalić się ciekawym portfolio win. Trzy główne linie win to: Quintessenz, Select, Classic i całkiem nowa seria kunst.stück. W moje ręce trafił Gewurztraminer 2017 z linii Classic – jest to seria win świeżych i lekkich, które mają oddawać typowe cechy odmiany i jednocześnie szczególne właściwości miejsca, z którego pochodzą – okolic Jeziora Caldaro.
Gewurztraminer 2017 to wino pochodzące z gron uprawianych w winnicach na wysokości 350-450 m n.p.m. Grona zbierane są jako bardzo dojrzałe. Wino dojrzewa w stalowych kadziach na osadzie przez trzy miesiące. Prezentuje słomkową suknię ze złotym refleksem. W nosie intensywnie, mocno aromatyczne, co jest zwykle charakterystyczne dla tej odmiany. Pachnie wyraźnie różą, wodą różaną, może nawet trochę za bardzo. Ma się wrażenie, że wąchamy flakonik perfum, a nie wino. Ponadto liczi, ananas, grejpfrut, suszone kwiaty, woń egzotycznych przypraw. Usta krągłe, półwytrawne, kwasowość raczej niższego rzędu, co również typowe dla Gewurztraminera. W smaku cytrus ze skalną nutą w tle, lekko kremowe. Ogólnie wino na plus, poza zbyt intensywnym aromatem róży jak na mój gust. Jednak jest to podstawowy Gewurztraminer spółdzielni i mając to na uwadze, wino jest zrobione przyzwoicie.
Pasuje na aperitif, do pasztetów z wątróbką, można go też dopasować do potraw kuchni azjatyckiej oraz do nieco bardziej intensywnych serów.
Wino zakupiłem zagranicą
Discover more from Wino ze Smakiem
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
W Piemoncie 100% win może pochwalić się statusem DOC lub DOCG
choć rzeczywiście średnia jakoś Alto Adige jest zdecydowanie wyższa.
Piemont też jest wielki !