Modica to niewielkie miasto w prowincji Ragusa w południowej Sycylii. Modica to także ręcznie robiona, wysokiej jakości czekolada produkowana według tradycyjnej receptury pochodzącej od Azteków. Cioccolato di Modica pokochałem od pierwszej tabliczki, kiedy to po raz pierwszy spróbowałem tych czekolad podczas podróży na Sycylię. Ta miłość trwa i trwać będzie.
Modica to prawdziwy sycylijski skarb i tradycyjny, certyfikowany przez ministerstwo produkt tej wyspy. Czekoladowe dzieło sztuki. Można by się jednak zapytać, skąd receptura Azteków trafiła na Sycylię? Historia pamięta taki okres, kiedy to Hiszpanie władali Sycylią podbijając jednocześnie Amerykę Środkową i Południową wysyłając tam swoich konkwistadorów. Tak oto stara receptura Azteków trafiła na największą wyspę Morza Śródziemnego.
Czekolada Modica jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Nie wyobrażam sobie sytuacji, aby odwiedzić Sycylię i nie spróbować tej czekolady. Po prostu nie można zrobić czegoś takiego. To, czym wyróżnia się Modica na tle innych czekolad, to metoda jej wytwarzania przejęta od wspomnianych Azteków. Modica nie jest poddawana konszowaniu. Ziarna kakao są rozcierane ręcznie na zimno na kamiennych żarnach zwanych u Azteków „metate”. Dzięki rozcieraniu na zimno ( 40 stopni ) cukier nie topi się, co daje czekoladzie ( razem z nie do końca roztartym kakao ) charakterystyczną, ziarnistą, grudkowatą teksturę, a jego kryształki są widoczne w tabliczce. Ta tradycyjna technika, obecnie już bardzo rzadko stosowana to znak rozpoznawczy Cioccolato di Modica.
Struktura czekolad Modica jest naprawdę wyjątkowa, zupełnie nie przypomina tego, co znamy z tabliczek innych producentów. Ponadto znajdziemy w nich tylko i wyłącznie najlepsze składniki – kakao, cukier oraz ewentualnie przyprawy, orzechy, owoce, gdyż Modica to także czekolady z różnymi tego typu organicznymi dodatkami ( są nawet wersje z Marsalą, Muscatem i Nero d’Avola ). Nie ma tu żadnych emulgatorów, barwników, mleka, lecytyn itp. Do tego są to tabliczki bezglutenowe i wegańskie.
Czekolady Modica wytwarza kilku producentów. Warto wrócić uwagę na Antica Dolceria Rizza ( działa od 1935 roku ), Siciliatentazioni, Azienda Prodotti Tipici Iblei. Oczywiście czekolady Modica najłatwiej zakupić na Sycylii, ale są one też dostępne w niektórych dobrych delikatesach na terenie Włoch. Można również zamawiać online z różnych źródeł. Sam będąc na Sycylii zakupiłem kilka tabliczek od Antica Dolceria Rizza i Siciliatentazioni – zarówno czekolady, które w składzie mają tylko kakao i cukier w różnych proporcjach, jak i te z dodatkami w postaci np. sycylijskich migdałów, soli morskiej z Trapani, Marsali, karobu, peperoncino. Po nich nie ma już śladu, gdyż naprawdę trudno powstrzymać się i nie otworzyć tych czekolad, które są istnym dziełem sztuki – tym, czym prawdziwa czekolada powinna być.
Jednak podczas niedawnej podróży na północ Włoch udało mi się spotkać w kilku miejscach tabliczki Modica, więc długo się nie wahałem – zakupiłem znowu parę sztuk. Dziś krótko o jednej z nich – Modica Puro 90% od Siciliatentazioni.
Ta tabliczka składa się w 90% z pasty kakaowej oraz cukru trzcinowego. Tylko dwa składniki, nic więcej. Z pewnością nie jest to propozycja dla wszystkich. Ci, którzy jadają „powszechnie dostępne czekolady” na pewno nie zasmakują w tej konkretnej. Dość intensywny, wyraźny, ekstremalny smak kakao. Gorzka i kwaskowa, aromat prażonego kakaowca, lekko cierpka z tradycyjną dla Modici ziarnistą teksturą z widocznymi kryształkami cukru, którego jest tu niewiele. Autentyczny, mocny, gorzki smak prawdziwego kakao. Zdecydowanie nie dla każdego, dla mnie jak najbardziej, choć mogłaby być odrobinę mniej intensywna.
W każdym bądź razie, gdy tylko traficie na czekolady Modica, nie wahajcie się nad ich zakupem. To czekolada z duszą, coś jak powrót do przeszłości, powrót do autentycznej i niczym nie zepsutej czekolady.
O czekoladach Modica przeczytasz również w tym wpisie, który powstał tuż po powrocie Sycylii.