Txakoli de Bizkaia, Txakoli de Getaria, Txakoli de Alava – brzmi dziwnie? Dla niektórych z pewnością tak. Osoby bardziej wtajemniczone wiedzą, że są to trzy apelacje w Kraju Basków na północny Hiszpanii, w których to powstaje Txakoli – lokalne, zwykle białe i lekko musujące wino o wysokiej kwasowości i niskiej zawartości alkoholu.
Kraj Basków to wciąż jeszcze mało znany region nie tylko pod względem wina, ale też nie jest to zbyt popularna destynacja turystyczna ( choć niektórzy doskonale wiedzą, co Euskadi ma do zaoferowania ). W sumie to bardzo dobrze, gdyż zachowuje on wciąż sporo swojej autentyczności. Kraj Basków słynie przede wszystkim z doskonałej kuchni, na którą swego czasu zapanowała pewna moda ( w tym regionie jest też ponad 20 restauracji z gwiazdkami Michelin ) i wielu foodies pielgrzymuje tutaj w poszukiwaniu nowych, kulinarnych doświadczeń. Ale bez względu na jakąkolwiek modę, Baskowie po prostu świetnie gotują, a ich kuchnia stoi na wysokim poziomie ( choćby o baskijskich pinchos słyszał niemal każdy ). Sam kiedyś takie proste pinchos przygotowałem – tutaj. Region ten słynie również ze wspaniałych serów.
W kwestii wina, Txakoli to główny znak rozpoznawczy Kraju Basków. Tradycyjny styl to ten, o którym wspomniałem na wstępie – lekkie, delikatnie musujące, zwykle białe wino o kwasowym szkielecie i niskim alkoholu ( choć są też czerwone wersje ). Jednak mamy również styl bardziej nowoczesny – takie Txakoli odznaczają się poważniejszą strukturą, większym alkoholem i jeszcze większą aromatyczną głębią. Często dojrzewają na osadzie zyskując bogatszą fakturę. Takie jest też tytułowe Itsasmendi 7. Ponadto Txakoli powstają z lokalnych odmian takich jak Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zuri Zerratie, Hondarribi Beltza, ale szczepy te są również kupażowane z międzynarodowymi odmianami jak np. Riesling, Chardonnay, Gros Manseng, Petit Manseng.
Bodegas Itsasmendi to jedna z czołowych winiarni apelacji Txakoli de Bizkaia, a w ogóle to jeden z najlepszych producentów z Kraju Basków. Winiarnia znajduje się w miejscowości Guernica tuż przy naturalnym rezerwacie Urdaibai i należy do niej 35 hektarów winnic.
Samo wino – Itsasmendi 7 2016 – produkowane jest od 2003 roku, a celem stworzenia tej etykiety było nadanie Txakoli więcej ciała, struktury, a jednocześnie wykreowanie wina, które może dojrzewać kilka lat w butelce. I to udało się producentowi bardzo dobrze. Itsasmendi 7 to naprawdę poważne wino. Siódemka w nazwie oznacza, że grona do produkcji tego wina pochodzą z siedmiu różnych parceli, a sama etykieta to kompozycja trzech szczepów: Hondarrabi Zuri Zerratie (65%), Hondarrabi Zuri (17%), Riesling (18%). Wino w zależności od danego rocznika dojrzewa przez kilka miesięcy na osadzie w stalowych kadziach, co dodaje mu struktury, nieco więcej ciała i zaokrągla jego fakturę. Przy swojej złożoności, Itsasmendi 7 zachowuje sporo świeżości – jest krągłe, ale jednocześnie rześkie i chrupkie. Suknia słomkowa ze złotym refleksem. Wyczujemy cytrynę, skórkę cytrusów, kwiaty, grejpfruta, jabłka, trochę miodu i atlantycki, mineralny charakter. Usta potwierdzają pełniejsze ciało wsparte wyraźną, orzeźwiającą kwasowością ( kwasowość dobrze zintegrowana z 13.5% alkoholu ). Do tego trochę goryczkowo-ziołowych, cytrusowych smaków i kamienny rys. Wino z potencjałem do dalszego dojrzewania w butelce ( można potrzymać 2-3 lata ), ale świetne już teraz. Itsasmendi 7 dostarcza mnóstwo przyjemności łącząc w sobie bogatszą strukturę i swoistą lekkość. Pozycja godna naszej uwagi, do której na pewno wrócę. Z pewnością warto poznać bliżej także inne etykiety Bodegas Itsasmendi.
Itsasmendi 7 to wino stworzone do picia letnią porą mając przed sobą morskie ryby, owoce morza, nieco bardziej złożone sałatki, potrawki rybne, dania z dodatkiem anchois i oczywiście baskijskie pinchos.
Wino zakupiłem zagranicą