Badenia to ceniony niemiecki region produkujący jakościowe wina, będący trzecim co do wielkości regionem winiarskim kraju pod względem powierzchni winnic ( około 16 tysięcy hektarów ). Badenia rozciąga się na długości około 400 km z północy na południe – od rzeki Tauber, aż po Jezioro Bodeńskie. To najcieplejszy obszar Niemiec i mówi się, że te tutejsze wina są „rozpieszczane słońcem”. Obejmuje dziewięć podregionów, które są zróżnicowane nie tylko pod względem krajobrazu, ale też i klimatu.
Badenia jest najważniejszym niemieckim regionem dla pinot noir ( spätburgunder ). Jest on bardzo popularny w całej swojej różnorodności stylów i zajmuje tutaj najwięcej nasadzeń ( około 33% wszystkich winnic ). Ponadto, wśród uprawianych odmian znajdziemy też m.in. müller-thurgau, grauburgunder ( pinot gris ), weißburgunder ( pinot blanc ), gutedel, riesling, rivaner. Warto również wspomnieć, iż Badenia jako jedyny winiarski region Niemiec, została zakwalifikowana przez Unię Europejską do obszaru uprawy winorośli kategorii B, co oznacza, że miejscowe wina muszą osiągnąć wyższą wagę moszczu niż w innych regionach. Wynika to z faktu, iż jest tu cieplej i słoneczniej niż w pozostałych częściach kraju. W ostatnim czasie, prosto z Badenii, trafiły do mnie wina od Weingut Landerer.
Rodzina Landerer prowadzi swoją winiarnię w Vogtsburg, tuż przy francuskiej granicy i niedaleko niemieckiego miasta Fryburg, a samą uprawą winorośli zajmuje się od pokoleń. Obecnie całością kieruje Johannes Landerer, który po niespodziewanej śmierci ojca przejął wyłączną odpowiedzialność za kultywację winnic i zarządzanie winiarnią w 2016 roku. W ten sposób kontynuuje dzieło życia swojego ojca Thomasa Landerera, który był niezwykle otwartym winiarzem i gospodarzem. Thomas ożywił winiarnię swoich rodziców i zdał sobie sprawę, że odwiedzający chcą doświadczać wina we wszystkich jego aspektach. Apartamenty wakacyjne, degustacje wina, wycieczki z przewodnikiem i jego legendarne safari po winnicach odzwierciedlają działania tego zapracowanego człowieka. Teraz Johannes trzyma stery rodzinnego przedsięwzięcia, korzystając z wiedzy zdobytej w renomowanych winnicach w kraju i za granicą oraz uprawiając winorośl w swoich najlepszych siedliskach takich jak Eichberg, Kirchberg, Henkenberg i Gestühl. Przede mną trzy etykiety producenta.
Oberrotweiler Sauvignon Blanc 2023 to czysty sauvignon z Oberrotweiler poddany częściowo spontanicznej fermentacji i dojrzewający na osadzie w stalowej kadzi przez kilka miesięcy. Bardzo atrakcyjne aromaty trawy cytrynowej, agrestu, grejpfruta, owoców tropikalnych, kwiatów oraz czarnego bzu okraszonych szczyptą pieprzu. Smukłe, orzeźwiające, ze świeżą kwasowością i słonym cytrusem, muśnięte tropikalną słodyczą. Niezwykle przyjemny sauvignon blanc, który wypada naprawdę świetnie.
Możemy podać do rożnych przekąsek, owoców morza, kuchni azjatyckiej bogatej w świeże zioła ( kuchnia tajska, wietnamska ), tacos z kurczakiem i guacamole, szparagów, kuchni warzywnej, świeżego koziego sera.
Gestühl Weißburgunder 2021, czyli pinot blanc, to wino z pojedynczej winnicy z lokalizacji Leiselheimer Gestühl. 10 godzin maceracji, spontaniczna fermentacja, dojrzewanie na osadzie 12 miesięcy w dużych drewnianych beczkach, 6 miesięcy leżakowania w stalowych kadziach, niefiltrowane. Ambitna biel o częstująca nas dojrzałym jabłkiem, gruszką, mirabelką, kwiatami, nutą dymu, mineralnością i kruszonym kamieniem, białym pieprzem. Solidna struktura, burgundzki charakter, posmak wytrawnej tarty jabłkowej, soczystość na podniebieniu. Wino może się podobać i czuć w nim spory potencjał na kolejne lata.
Sprawdzi się z rybą, białym mięsem, polędwiczką wieprzową, makaronem z kremowym sosem, tartą cebulową.
Oberrotweiler Pinot Noir Schwarze Erde 2022, a więc odmiana będąca specjalnością Badenii. 5 dni maceracji, fermentacja w drewnianych kadziach (40% całych winogron), 12 miesięcy dojrzewania w beczkach barriques, niefiltrowane. W kieliszku czerwone owoce, kwaskowa wiśnia, malina, śliwka, pikantność, ziemia, odrobina wędzonych nut, goździki, subtelna beczka, owocowa wytrawna konfitura z pieprzem, szczypta cynamonu. Elegancki pinot, mineralny, z drobną, delikatną taniną i kwasową strukturą. Solidna etykieta.
Do czerwonego mięsa np. kotlecików jagnięcych, dziczyzny, kaczki, grzybów, grillowanego tuńczyka lub łososia.
Wina otrzymałem od producenta