Apulia, a więc gorące włoskie południe, to dla miłośników wina region kojarzony głównie z primitivo, które dla jednych jest winem niemalże idealnym, a dla innych czymś zupełnie przeciwnym. Pomijając samo primitivo, które mimo wszystko potrafi być winem naprawdę ambitnym, Apulia może nam zaoferować nieco więcej winiarskich emocji i jej świat nie kończy się na tej jednej odmianie.
Dziś kieruję swoją uwagę w stronę rodzinnej i historycznej winiarni Fatalone (Azienda Agricola Pasquale Petrera ), której historia sięga XIX wieku. Pod koniec tego stulecia, Nicola Petrera postanowił zbudować swój dom na terenie winnicy wybierając wzgórze o nazwie Spinomarino – jedno z najlepszych w całym obszarze Gioia del Colle, aby uprawiać winogrona primitivo. Gioia del Colle to region na południe od Bari, 45 km od Morza Adriatyckiego na wschodzie i 45 km od Morza Jońskiego na południu, a uprawa winorośli ma tutaj bardzo długą tradycję. To właśnie w tym miejscu rodzina Petrera kultywuje swoją ziemię od pięciu pokoleń ( obecnie wraz z rodziną Orfino na skutek małżeństwa Rosy Orfino i Filippo Petrery jako przedstawiciela czwartego pokolenia ). Fatalone jako nazwa marki win pochodzi od Filippo Petrery ( drugie pokolenie), syna Nicoli, który w swoim czasie był nazywany Il Fatalone. Szybko stało się to rodzinnym przydomkiem. Fatalone dosłownie tłumaczy się jako „zabójca kobiet” lub „ten, który może pochwalić się tym, że jest nieodpartym uwodzicielem kobiet”. Filippo Petrera dożył do 98 lat, popijając na śniadanie każdego ranka aż do ostatniego dnia pół litra primitivo i pół litra świeżego mleka.
W 1987 roku rodzina Petrera była pierwszą winiarnią, która wyprodukowała i zabutelkowała Gioia del Colle DOC Primitivo jako wino jednoodmianowe. Z kolei w 1993 roku powstało ich białe Greco, również produkowane jako wino jednoszczepowe, a w 2000 roku, w duchu promowania i doceniania własnej ziemi i jej lokalnego produktu, producent został założycielem Konsorcjum Ochrony Win DOC Gioia del Colle. Winiarnia od zawsze praktykowała rolnictwo ekologiczne, a obecnie jej wina są w stu procentach organiczne z lokalnie uprawianych odmian.
Za sprawą producenta, trafiły do mnie jego dwie etykiety

Fatalone Teres Primitivo IGT Puglia 2023 to wino, na które grona pochodzą ze wzgórza na terenie Gioia del Colle, z miejscowości Spinomarino ( winnica 8 ha, 365 m n.p.m.) Organiczna uprawa, krótka maceracja, spontaniczna fermentacja, 6 miesięcy dojrzewania w stalowej kadzi. W kieliszku sporo świeżych owoców, wiśnia, maliny, jagody, truskawka, kwiaty, róża, mineralność, lżejsza budowa w stylu nawiązującym do rosé – to wino produkowane tak, jak robili to przodkowie rodziny, chcąc uzyskać nieco bardziej zwiewną formę primitivo, którym można delektować się również latem. Ciekawa, autentyczna pozycja.
Sprawdzi się do szynek, wędlin, serów, pizzy, lżejszych potraw mięsnych, makaronów.

Fatalone Primitivo Riserva Gioia del Colle DOC 2021 to równiez czyste primitivo z obszaru Gioia del Colle i Spinomarino. Spontaniczna fermentacja, kilkudniowa maceracja na skórkach, 12 miesięcy dojrzewania w stalowej kadzi i kolejny rok w beczkach z dębu slawońskiego. Tutaj mamy już do czynienia z bardziej rasowym primitivo bogatym w aromaty dojrzałych owoców, ciemnej wiśni, pieczonej śliwki, jeżyny, do tego prażone drewno, przyprawy, goździki, kakao, nuty balsamicznego sosu, fiołki, cassis, suszone owoce, lukrecja. Pełne jednak nie ciężkie, z gładką taniną, dobrze zrównoważone i bez żadnej niepotrzebnej przesady, świetnie pijalne. Primitivo, które może się podobać.
Do pieczonego mięsa, dziczyzny, cięższych sosów, makaronów z bogatym sosem, pieczonych bakłażanów faszerowanych mielonym mięsem, dojrzałego i twardszego sera.

Wina otrzymałem od producenta

