Izrael to kraj, w którym można znaleźć wina światowej klasy. Wystarczy wymienić choćby takich producentów jak np. Recanati, Galil Mountain, Teperberg, Clos de Gat, Yarden, Barkan, Binyamina ( o nim dziś nieco więcej ). A tak w ogóle jest to miejsce pod wieloma względami atrakcyjne: świetna kuchnia, dobre wina, wspaniały klimat no i ogromny kawałek historii związany z naszą szeroko pojętą kulturą, historią, religią.
Rewolucja, jaka miała miejsce w izraelskim winie opierała się głównie na odmianach bordoskich, choć obecnie coraz częściej przechodzi się na szczepy śródziemnomorskie, które lepiej pasują do pakującego tu klimatu. Wśród izraelskich win możemy spotkać dobre Shirazy, Carignan ze starych krzewów, ciekawe Petite Sirah. Najlepsze jakościowe wina pochodzą z wysoko położonych winnic w Górnej Galilei, na Wzgórzach Golan i na Wyżynie Judejskiej.
Winnice w tych regionach posiada także Binyamina – producent, którego wino jest bohaterem tego wpisu. Binyamina może nie należy do ścisłej czołówki izraelskiego winiarstwa, ale plasuje się w tej hierarchii dość wysoko, a jego czołowe etykiety to wina z wysokiej jakościowo półki.
Winiarnia Binyamina została założona w 1952 roku przez Josepha Zeltzer’a, który po emigracji na Węgrzech wrócił do swojego kraju i rozpoczął tam produkcję win. Początkowo specjalizował się w winach słodkich, prostych winach stołowych oraz likierach. Samą winiarnię Zelter nazwał Eliaz – takie imię nosił jego syn. Przez kolejne lata winiarnia zmieniała swoich właścicieli, by w połowie lat dziewięćdziesiątych została zakupiona przez osoby z branży filmowej. To wtedy powstała obecna jej nazwa. Zainwestowano też sporo pieniędzy, aby uczynić z Binyamina jedną z czołowych winiarni w kraju. W 2008 roku winiarnia została przejęta przez prywatnych inwestorów, którzy wciąż dbają o to, aby Binyamina była jedną z wiodących marek w Izraelu pod względem wina. I chyba całkiem nieźle im to wychodzi.
Binyamina Merlot 2015 to przykład niezwykle udanego wina, które sprawia mnóstwo przyjemności podczas degustacji. 100 % odmiany Merlot ze Wzgórz Golan. Głęboka rubinowa suknia. Aromat mocno dojrzałych czerwono-ciemnych owoców, do tego zioła, korzenne przyprawy, fiołek, ciasto owocowe, czekolada, kawa, śmietanka. Na podniebieniu dość bogate, ciepłe, żywe, średniej budowy, z podobną paletą smaków, jak w nosie. Ładna kombinacja między świeżością a koncentracją dojrzałych owoców. Bardzo przyjemny Merlot, do którego chce się wracać.
Pasuje do grillowanych przekąsek, zupy z soczewicą, gnocchi w sosie pomidorowym, grillowanego lub pieczonego kurczaka, pieczonej dorady z pomidorową salsą, delikatnego mięsnego gulaszu z warzywami i ziołami.
Importer: Destylarnia Sobieski – Sommelier Dystrybucja