Region Toro w Kastylii i León jest dobrze znany z pełnych, dobrze zbudowanych czerwonych win powstających z tinta de toro (tempranillo). Swoje etykiety produkują tu m.in. Bodega Numanthia, Vega Sicilia ( Pintia ), Bodegas Mauro, Campo Elíseo. Blisko stąd do Portugalii znajdującej się na zachodzie, z kolei od wschodu mamy Ruedę, a dalej Ribera del Duero. Toro dla wielu z pewnością nie jest pierwszy wybór, jeśli chodzi o winiarską Hiszpanię, ale zdecydowanie warto poznać bliżej miejscowe interpretacje tempranillo.
Całkiem niedawno trafiło do mnie sześć etykiet od Bodega Elias Mora – winiarni zlokalizowanej właśnie w apelacji Toro. Została ona założoną w 2000 roku i kierowana jest przez Victorię Benavides. Sama winiarnia wzięła swoją nazwę od byłego jej właściciela, Elíasa Mory. Winnice producenta położone są między rzekami Duero i Hornija na glebach z dużą ilością żwiru. Klimat jest tutaj ekstremalnie kontynentalny, z małą sumą opadów ( 400 mm ). Do tego dochodzi wysokość ( nawet 800 m n.p.m. ). Wszystko to sprawia, że odmiana tinta de toro wyraża swój charakter bez zbędnego makijażu, a każda czerwona etykieta od Bodega Elias Mora powstaje właśnie w 100% z tego szczepu. Dodatkowo, nigdy nie dotarła tutaj filoksera.
Mam przyjemność poddać degustacji w sumie sześć etykiet producenta – pięć z Toro oraz jedną biel z Ruedy.
Elias Mora Contracorriente Verdejo Rueda 2023 to efekt ponad 30-letniej przyjaźni Victorii z Javierem Lorenzo Cachazo. Contracorriente (pod prąd) to 100% verdejo z apelacji Rueda. Grona pochodzą z winnic Pozaldez położonych na wysokości 750 m n.p.m. Są to gleby brunatne i kamieniste, bogate w wapń i magnez. W kieliszku cytrusy, lekko kandyzowana skórka cytrusowa, zielony melon i jabłko, mineralność, nuta anyżu i trawy, odświeżające, kwasowe, lekkie, idealne na letni czas.
Do skorupiaków, owoców morza, ryby, tacos, świeżego koziego sera, sałatki z awokado i cytrusami.
Elias Mora Viñas 2022 to już apelacja Toro i odmiana tinta de toro. Młode wino, 6 miesięcy dojrzewania w beczkach z dębu amerykańskiego. Bardzo przystępna czerwień, która częstuje bukietem dojrzałych jeżyn, czerwonych porzeczek, świeżych fiołków, przeplatanym nutami wanilii, palonej kawy, lukrecji , wiśni i grafitu. Soczyste, gładkie, z żywą kwasowością, solidna czerwień na co dzień.
Można podać do kiełbasek, mięsa z sosem pomidorowym, makaronu z klopsikami, zapiekanego makaronu, potraw z ryżem, fasolą, półtwardych serów.
Elias Mora Descarte 2018 to 100% tinta de toro z 40-letnich winnic. Dojrzewa 12 miesięcy we francuskich, dębowych beczkach. Wino jest nasycone świeżym czerwonym owocem, ale też leśnymi jagodami, jeżyną, fiołkiem. Do tego śliwka, trochę wanilii, czekolady, cynamonu, pieprzu, dębu. W ustach krągłe, soczyste, ale miękkie, z zaznaczoną taniną, sporą dawką owocu i odrobiną tytoniowo-ziemistych nut. Bardzo dobre.
Pasuje do czerwonego mięsa, wędzonego mięsa, kiełbasek, mięsa z grilla, mięsa z sosem bbq.
Elias Mora Crianza 2020 to również tinta de Toro, a samo wino spędziło 12 miesięcy we francuskim i amerykańskim dębie. Zrównoważone, eleganckie, aromaty dojrzałych wiśni i jeżyn, nuta wanilii, czarnego pieprzu, tytoń, lukrecja, drewno, przyprawy. Dobrze zbudowane, z wyraźną taniną, ładnie ułożone, choć ma jeszcze przed sobą przyszłość. Wino, które może się podobać.
Czerwone mięso i dojrzałe twardsze sery to dobry wybór do tej butelki
Gran Elias Mora 2017 powstaje z najlepszych winnic w Cuesta de los Lobos ( działka La Senda de Los Lobos, 70-letnie krzewy tinta de toro ) i jest butelkowane wyłącznie po rygorystycznej selekcji owoców jedynie w najlepszych rocznikach. To wino o dużej osobowości, dojrzewa 17 miesięcy we francuskich beczkach. Śliwka, czarna wiśnia, dym, tytoń, balsamiczne tło, pieczone owoce, cedr, trochę skóry, czekolada, nuty tostowe. Złożone, poważne, ambitne, wyraziste, ze słodkawą, ale mocną taniną przy zachowaniu sporej klasy. Wino z potencjałem na kolejne lata. Świetna etykieta.
Sprawdzi się z pieczoną jagnięciną, wołowiną, dziczyzną, mięsnymi potrawkami, twardym i dojrzałym serem.
Elias Mora Reserva 2015 to kolejne wcielenie tinta de toro z pojedynczej działki Pago de los Hoyos, dojrzewa 24 miesiące we francuskim dębie. Mocne i intensywne wino, z ciemnym owocem, ale też z aromatem czerwonych owoców w likierze, leśną ściółką, suszonymi ziołami, paloną kawą, suszonymi fiołkami. korzennymi przyprawami, są też pieczone śliwki, eleganckie drewno, dość miękka już tanina, pełne ciało, równowaga i spora klasa. Znakomite wino, które nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa.
Pasuje do pieczonego mięsa, duszonego mięsa, ale też takiego grillowanego, twardszych serów.
Wina od Bodega Elias Mora wypadły naprawdę świetnie i to jak dla mnie Toro wysokiej jakości godne polecenia.
Wina otrzymałem od producenta