Najlepsze wina na lato – krótki przewodnik dla początkujących

Nadchodzi lato, a w zasadzie można powiedzieć, że już do nas przyszło. Wreszcie. To zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Ciepłe dni, długie wieczory, podróże bliższe i dalsze… Ale do rzeczy, bo nie o tym dzisiaj. Lato to idealny czas, aby cieszyć się lekkimi, orzeźwiającymi winami, które doskonale komponują się z wakacyjną pogodą i relaksem na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy odpoczywasz w domu, czy za granicą, w ogrodzie bądź przy basenie, może organizujesz grilla lub przygotowujesz piknik – odpowiednie wino może wzbogacić twoje doświadczenie i nadać letnim chwilom cudownego wymiaru. Mam dla ciebie krótki przewodnik, który pomoże ci wybrać najlepsze wina na lato, aby cieszyć się nimi bez zbędnego zamieszania.

Nie będę dzisiaj pisał o żadnych niepotrzebnych kwestiach, które was nie interesują – będzie krótko, prosto i na temat, bez żadnego dogłębnego badania tematu. Podczas najbliższego lata, większość z was pragnie po prostu cieszyć się dobrym winem, które jest w stanie uprzyjemnić nam nasz odpoczynek i to nawet bardzo. Jeżeli chcesz wybrać odpowiednią butelkę na wakacyjny czas, ale może nie czujesz się zbyt pewnie w świecie wina, to zerknij poniżej, czym warto kierować się przy wyborze tej właściwej.

Charakterystyka idealnego letniego wina:

Wybierając wino na lato, warto wziąć pod uwagę następujące cechy:

  • Lekkie i orzeźwiające: szukaj win, które są lekkie i łatwe do picia
  • Wyższa kwasowość: wina o wysokiej kwasowości są bardziej odświeżające i gaszą pragnienie, idealne na gorące dni
  • Niższa zawartość alkoholu: wybieraj wina o niższej zawartości alkoholu, aby czuć się bardziej komfortowo i lekko
  • Świeże, owocowe smaki i aromaty: owocowe i kwiatowe nuty są szczególnie atrakcyjne i pożądane latem
  • Podawaj schłodzone: większość win na lato najlepiej smakuje schłodzona, co potęguje ich orzeźwiające właściwości.

Wiemy już, jakie cechy powinno mieć wino na lato, a teraz bardziej konkretnie – co wybrać.

Najlepsze białe wina na lato:

1. Sauvignon Blanc
Odmiana znana jest z wysokiej kwasowości, świeżych aromatów limonki, zielonego jabłka, agrestu i marakui. Jest orzeźwiające, chrupkie i idealne na gorący dzień. Pasuje do sałatek, owoców morza, lekkich przekąsek, kuchni warzywnej.

2. Albariño
Pochodzące z Hiszpanii albariño oferuje sporą dawkę mineralności, słone nuty, powiew oceanu, ale też cytrusowe i owocowe smaki, kwasowość na wysokim poziomie. Jest niezwykle rześkie i pasuje do owoców morza, szczególnie skorupiaków, ceviche, ryby.

3. Assyrtiko
Greckie wino ze szczepu pochodzącego z Santorini, mój faworyt, jeśli chodzi o białe wina z Hellady. Słynie z wysokiej kwasowości, mineralności, słonych akcentów. Oferuje aromaty cytrusów, krzemienia, zwykle też posiada pełniejszą strukturę. Znakomita opcja na lato. Assyrtiko doskonale komponuje się z owocami morza, ośmiornicą, rybą, daniami kuchni śródziemnomorskiej.

4. Riesling
Uwielbiany przez wielu riesling, to jak najbardziej doskonały wybór na letni czas. Powstaje w rożnych stylach, a podczas wakacji najlepiej sprawdzi się wytrawny riesling lub ewentualnie taki w stylu off-dry, z lekkim cukrem resztkowym. Riesling posiada świeży, mineralny kręgosłup, wyraźną kwasowość, owocowe aromaty ( cytrusy, owoce egzotyczne, owoce sadu ), kwiatową woń, choć złożone rieslingi osiągają znacznie bogatszą głębię. Można go połączyć z ogromną ilością potraw – od lżejszej kuchni, po ryby i owoce morza, kurczaka, białe mięso, kuchnię azjatycką.

5. Pinot Grigio
Pinot grigio w swoim prostym wydaniu, jest lekkie, nieskomplikowane, z nutami cytryny, brzoskwini, melona, zielonego jabłka, kwiatów. Jego orzeźwiający charakter i spora pijalność sprawiają, że jest doskonałym wyborem na lato. Delektuj się nim w towarzystwie prostej kuchni, przekąsek, sałatek, ryb.

6. Vermentino
Wino, które na pewno znacie z włoskiego wybrzeża lub np. z Sardynii. Lekkie, cytrusowe, rześkie, z nutami migdałów, o wyraźnej kwasowości. Jest wszechstronnym i trochę niedocenianym winem, które dobrze komponuje się z różnymi letnimi daniami, owocami morza, rybami, białym mięsem, świeżym serem, kuchnią roślinną, świeżymi ziołami.

7. Prosecco i inne lekkie wina musujące
Myśląc o bąbelkach latem, większość sięga po prosecco właśnie. Jeżeli wybierzecie wersję brut, to będzie ona wytrawna ( do 12 g cukru na litr), wersja extra dry to już nuta słodyczy ( 12-17 g cukru/l ). Z kolei opcja dry, to taki mały deser ( do 32g cukru/l ). Prosecco również jest winem bardziej złożonym niż może się większości wydawać i wszystko zależy od jego kategorii i pochodzenia, ale bez wnikania w szczegóły możecie oczekiwać sporej dawki orzeźwienia, cytrusowo-owocowych i kwiatowych nut, wyższej kwasowości. Warto dopłacić trochę więcej do lepszej jakości, bo naprawdę warto. Możecie je połączyć ze świeżymi sałatkami i serami, prosciutto, foccacią, przekąskami, kuchnią tajską, wietnamską. Kto chce innych bąbelków, niech sięgnie po prostą hiszpańską cavę lub sekt.

8. Vinho Verde
To niezwykle popularne wino z północnej części Portugalii, które może być jednoodmianowe lub stanowić kupaż kilku szczepów. Zwykle lekkie, z niskim alkoholem, mineralno-owocowe, odświeżająco kwasowe, nieskomplikowane, rześkie. W upalny dzień ugasi pragnienie oraz połączy się z lżejszą wakacyjną kuchnią np. owoce morza, ryba.

9. Coś dla poszukiwaczy nowych smaków
Świat wina jest niezwykle różnorodny i ciekawy, a jeżeli będziecie chcieli posmakować mniej oczywistych białych pozycji, to poszukajcie takich win jak np. Txakoli, Lugana, Verdejo, Rebula, Friulano, Malvasia, Muskat, Furmint, Torrontes – wszystkie z nich idealnie sprawdzą się na lato. Txakoli i Lugana to nazwy win ( txakoli pochodzi z Kraju Basków, a Lugana z południowych brzegów Jeziora Garda ), pozostałe wyżej wymienione określenia, to nazwy odmian winorośli.

Jeżeli mówimy o lecie, to nie może zabraknąć wina różowego, a więc rosé.

Polecane wina różowe na lato to np:

Rosé z Prowansji, Grenache Rosé, Tempranillo Rosé, Syrah Rosé. Bez wchodzenia w szczegóły, można je podać do lekkich sałatek, owoców morza i przekąsek, tatara z tuńczyka lub łososia, tapas, kurczaka, lekkiego makaronu, świeżych serów.

A co z czerwienią latem? W końcu może zdarzyć się grill czy poważniejsze dania na stole. Sam również latem sięgam po czerwone etykiety i to nawet takie bardziej złożone i pełniejsze, ale jeżeli chodzi o typową czerwień na lato, to poniżej kilka propozycji.

Czerwone wina na lato:

1. Beaujolais i inne wina powstałe z odmiany gamay
Beaujolais to zwykle lżejsze czerwone wino o świeżych owocowych nutach, mniejszej ilości tanin i wyższej kwasowości, czasem odnajdziemy w nim nuty ziemiste, a nierzadko też kwiatowe. Warto sięgnąc po kategorię Beaujolais-Villages lub nawet Cru Beaujolais. Można je lekko schłodzić, co czyni je doskonałym wyborem na lato. Pasuje do wędlin, szynek, grillowanego kurczaka lub łososia.

2. Pinot Noir
Pinot noir to również ciekawa czerwona opcja na lato. Nie szukajmy zbyt złożonych i bardzo ambitnych pinotów, jeżeli zależy nam na prostej czerwieni. Pinot noir poczęstuje nas aromatem wiśni, maliny i truskawki, hibiskusa, leśnej ściółki, suszonych kwiatów, choć oczywiście wszystko zależy od tego, skąd pochodzi. Pinot noir z Nowego Świata, będzie zwykle bardziej owocowy. Jest to dość wszechstronne wino i można je również lekko schłodzić. Pasuje do łososia, tuńczyka, grillowanego kurczaka, kaczki, kiełbasek.

3. Grenache/Garnacha
Grenache może byc lżejsze, ale i średnio pełne, a nawet dość poważnie zbudowane. Ma w sobie sporo czerwonych i ciemnych owoców, nie brak mu taniny, akcentów ziół, ziemi, przypraw, pieczonych owoców. Jak w planach będzie grill, to śmiało można postawić na grenache.

4. Barbera i Dolcetto
Te dwie piemonckie odmiany, również mogą dobrze sprawdzić się latem. Niższa tanina, średnia budowa, zaznaczona kwasowość, dużo soczystych owoców w kieliszku wspartych szczyptą przypraw, ziół, fiołkiem. Myślę, że to odpowiedni wybór do makaronu z sosem pomidorowym lub potraw na bazie mięsa.

5. Więcej czerwieni na lato
Chętni mogą eksperymentować dalej i wypróbować takie czerwone odmiany jak np. zweigelt, frappato, schiava.

Zadbajmy też o kwestię odpowiedniego podania wina latem i rzućmy okiem na kilka prostych wskazówek:

  • Chłodzenie wina: upewnij się, że białe i różowe wina są dobrze schłodzone, najlepiej między 7-13°C. Lekkie czerwone wina można schłodzić do około 13-16°C.
  • Korzystanie z wiaderek z lodem/cooler: jeśli masz taką możliwość, trzymaj pod ręką wiaderko z lodem, aby utrzymać schłodzone wino na świeżym powietrzu.
  • Odpowiednie kieliszki: używaj klasycznych kieliszków na nóżkach i chwytaj właśnie za nóżkę kieliszka, aby niepotrzebnie nie ogrzewać wina, zapobiegając przenoszeniu ciepła z rąk.

Wybór odpowiedniego wina na lato na pewno uprzyjemni letni odpoczynek i spotkania towarzyskie. Wymienione powyżej białe, różowe i czerwone wina, dobrze skomponują się z letnią kuchnią i będą również doskonale współgrać z ciepłą pogodą. Jeśli macie jakieś pytania, to piszcie śmiało, a na pewno doradzę coś lub pomogę. A może macie już swoje ulubione letnie wina – w takim razie dajcie znać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: