Winiarnia Laimburg to bardzo ciekawe przedsięwzięcie, które jest częścią Centrum Badawczego Laimburg o tej samej nazwie, zajmującego się głownie sprawami rolnictwa i leśnictwa, w tym również testowaniem nowych ścieżek uprawy winorośli w Górnej Adydze. Ja sam mam okazję przetestować trzy etykiety winiarni, których dotąd nie miałem jeszcze przyjemności degustować.
Laimburg przetwarza winogrona z 20 ha winnic położonych we wszystkich strefach uprawy winorośli w Alto Adige, o różnych glebach i lokalizacjach, na wysokości od 200 do 750 m n.p.m. Winnice znajdują się na równinach lub na pagórkowatych i stromych zboczach i są założone na zróżnicowanym podłożu: żwirach morenowych i glebach aluwialnych na przemian ze skałami pierwotnymi i gliniastymi żwirami wapiennymi. Bogactwo odmian winorośli w Górnej Adydze znajduje również odzwierciedlenie w gamie win produkowanych przez Laimburg. Ponadto, na różnych wysokościach winiarnia testuje sporą ilość szczepów w celu określenia idealnych lokalizacji winnic. Oprócz klasycznych odmian winorośli z Południowego Tyrolu, Laimburg coraz częściej eksperymentuje z nowymi i interesującymi odmianami z całego świata (np. tannat, petit verdot, incrocio manzoni, ale też z solarisem i cabernet cortis) pod kątem uprawy i winifikacji w Górnej Adydze. Roczna produkcja to około 90.000 butelek.
W tunelach wykutych w porfirowej skale, długich na 50 metrów i szerokich na 7 metrów, znajduje się ponad sto małych dębowych beczek, w których przez 15-20 miesięcy przechowywane są głównie wina z linii Manor. Wina białe i różowe, a także wina czerwone przeznaczone do picia za młodu, dojrzewają prawie wyłącznie w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Kiedy pod koniec lat 80-tych winiarnia Laimburg stanęła przed koniecznością stworzenia dodatkowej przestrzeni do przechowywania beczek i butelek wina, pojawiła się potrzeba wydrążenia przestrzeni w czerwonej porfirowej skale sąsiedniego Monte di Mezzo. Przy użyciu siły pięciu ton dynamitu stworzono piwnicę z beczkami barriques i piwnicę do przechowywania butelek o naturalnie stałej temperaturze. Ponadto, wysadzono w skale kolejną halę o powierzchni 300 m2. Sala służy jako przestrzeń degustacyjna, podczas której przy oficjalnych i instytucjonalnych okazjach prezentowana jest Górna Adyga jako kraj winiarski. W latach 2003 i 2005 piwnicę powiększono jeszcze o 6000 m3 . Pomysł na piwnicę skalną wyszedł od byłego dyrektora administracji majątku Laimburg i enologa Klausa Plattera, który wykonał ją i zaprojektował na zlecenie byłego wieloletniego gubernatora Luisa Durnwaldera wraz z Nori Gruberem. Oprócz wina w piwnicy znajdują się także różne eksponaty artystyczne i elementy wystroju, a także znaleziska archeologiczne dokonane na terenie Laimburg. Aby móc obserwować rozwój win Laimburg na przestrzeni lat, w archiwum przechowywanych jest rocznie około 100 butelek każdej etykiety. Co więcej, gromadzone są tam też wina z najważniejszych regionów winiarskich świata, aby w degustacjach porównawczych sprawdzić poziom win Alto Adige. Wreszcie archiwum wina służy również do przechowywania win z piwnicy doświadczalnej Centrum Badawczego w Laimburgu.
Za sprawą producenta, trafiły do mnie jego trzy etykiety z linii Manor.
Elyònd Gewürztraminer Riserva 2021 to wino z Sella w obszarze Tramin, tarasu słonecznego w Górnej Adydze na wysokości 350 m n.p.m. Dojrzewa 8 miesięcy na osadzie. W kieliszku niezwykle atrakcyjna i intrygująca woń kwiatów, roży, lawendy, dojrzałych i soczystych owoców egzotycznych, do tego kandyzowany pomarańcz, suszona figa, miód, przyprawy. Kuszące, eleganckie, dość krągłe, z nutą owocowej słodyczy i subtelnie zaznaczonym cukrem resztkowym. Niezwykle kuszący gewürztraminer, który zapewnia sporą dawkę przyjemności, a sam posiada spory potencjał na kolejne lata.
Sprawdzi się z dojrzałym, pleśniowym serem, pasztetem, kurczakiem pieczonym z brzoskwiniami/morelami, sałatką z owoców morza i nimi samymi, kuchnią azjatycką bogatą w świeże zioła i imbir, curry, quiche lorraine, karmelizowaną cebulką.
Musis Pinot Bianco 2022 to wino, na którego grona pochodzą z winnic Putzngütl (500 m n.p.m.), niedaleko Castel Tirolo. Dojrzewanie 6 miesięcy na osadzie w dużych beczkach (80%) i barriques (20%). Wino częstuje nas jabłkiem, melonem, ananasem, cytrusami, kwiatami, solidną strukturą, jest też chrupkie, o dobrej kwasowości, mineralne, z migdałem w tle. Dobrze zrobione wino i solidny przykład pinot bianco z Alto Adige.
Poradzi sobie z rybą, drobiem, owocami morza, gnocchi, makaronem, kremową zupą warzywną.
Barbagòl Lagrein riserva 2021 pochodzi z winnic w Gries obok Bolzano położonych na wysokości 450 m n.p.m. Leżakuje 20 miesięcy w beczkach. Wyrazista czerwień o aromatach ciemnych owoców, jeżyny, wiśni, wspartych zapachem fiołka, cassis, beczkowym tłem. tytoniem, lekko pikantne i ziemiste, ze szczyptą korzennych przypraw. Dość solidne zbudowane, z zintegrowaną taniną. Bardzo dobra jakość, a lagrein to przecież czerwona klasyka z Górnej Adygi. Warto.
Sprosta potrawom z czerwonym mięsem – od jagnięciny, przez wieprzowinę, wołowinę, dziczyznę, do tego bogate sosy, dojrzałe sery, zapiekany makaron z pomidorami i mielonym mięsem.
Laimburg sprawił mi sporą przyjemność z powyższymi etykietami, które są godne polecenia i mam nadzieję, że będę mógł w przyszłości spróbować reszty portfolio.
Wina otrzymałem od producenta