Dziś Południowy Tyrol w wydaniu bardzo butikowym, a to za sprawą Großkemat – niewielkiej winiarni działającej w Prissiano – około 20 km na północny zachód od Bolzano. Właścicielem jest tutaj Michael Knoll, który korzysta z hektara winnic, produkując i sprzedając swoje wina bezpośrednio na miejscu, więc jeżeli będziecie w okolicy, możecie złożyć mu wizytę i spróbować tego, co wychodzi spod jego ręki. Przy okazji nacieszycie oczy malowniczymi widokami.
Zdrowa i żywotna winorośl, która produkuje najlepszej jakości owoce przy umiarkowanych plonach, jest zawsze najwyższym priorytetem dla winiarni Großkemat, dla której cel to przeniesienie smaku winogron do butelki. Historia tego miejsca sięga XIV wieku, a winorośl uprawiano tutaj od dawna, jednak w połowie XX wieku jej kultywacja zamarła niemal całkowicie. Została ponownie odkryta dopiero w ostatnich latach i obecnie wina Michaela odzwierciedlają terroir tak autentycznie, jak to tylko możliwe. Knoll pragnie wykorzystać potencjał wyjątkowej lokalizacji, na którą składają się porfirowa struktura gleby, położenie na zboczu wzgórza i optymalne ukierunkowanie winnic. Wszystkie winogrona są tłoczone na miejscu i prawie wszystkie wina są sprzedawane bezpośrednio, ale jeżeli będziecie bliżej zainteresowani etykietami Großkemat, Michael wyśle wam swoje wina, dzięki czemu będzie okazja do spróbowania Alto Adige w butikowym wydaniu. Do mnie niedawno trafiły trzy wina producenta.
Aureus Solaris 2023 to 100% odmiany solaris, która jest odporna na choroby i wcześnie dojrzewa. Nazwa „Aureus” pochodzi z łaciny i oznacza „cudowny” lub „pozłacany/ozdobiony złotem”. Jest to aluzja zarówno do złotożółtego odcienia w kieliszku, jak i do dojrzałych, tropikalnych i śródziemnomorskich aromatów. Winogrona pochodzą z winnicy zlokalizowanej w Prissiano na wysokości 550-650 m n.p.m. Wino ma kontakt jedynie ze stalową kadzią, Ten solaris częstuje nas dojrzałymi owocami egzotycznymi, soczystą brzoskwinią, miodowo-kwiatową wonią, cytrusem, świeżą bazylią, zapachem dzikiego bzu. Wino jest apetyczne, miękkie w ustach, świeże i może się podobać.
Sprawdzi się jako aperitif, do ryby, owoców morza, sałatki z kurczakiem, pasuje również do świeżego sera, tarty z karmelizowaną cebulką.
Pichl Pinot Blanc 2023 to wino z krzewów rosnących na wysokości 550-620 m n.p.m. Winifikacja również w stalowej kadzi. Odnajdziemy tu morelę, brzoskwinię, owoce sadu, melona, kwiaty, rumianek, skórkę cytrynową. Łagodne na podniebieniu, z czystym owocem, chrupkie, krągłe, z lekkim goryczkowym finiszem i mineralnym tłem. Udany pinot blanc na co dzień.
Do kuchni warzywnej, warzywnych zapiekanek, omletów, kurczaka, ryby, makaronu.
Serenum Pinot Blanc 2023 to poważniejsza wersja odmiany, winorośle rosną na wysokości 350-500 m n.p.m., 35% wina dojrzewa w drewnie, w tym w szlachetnej akacji. Pinot blanc o aromatach chrupkiego jabłka, soczystej gruszki, miodu, polnych kwiatów, akacji, blanszowanych migdałów i skalnej nucie. Na podniebieniu eleganckie, harmonijne, mineralna i dość pełna struktura nadająca winu potencjał. Solidna etykieta.
Można podać do dań z drobiem, polędwiczki wieprzowej, ryby, makaronu z owocami morza, kremowej warzywnej zupy.
Wina otrzymałem od producenta