Valserrano Crianza 2018 i Reserva 2018

Bodegas de la Marquesa – tak brzmi pełna nazwa winiarni, której wina mam okazję degustować ( Valserrano to nazwa najbardziej znanej marki/linii win producenta ). Ponownie przenosimy się do La Rioja, do jej części zwanej Rioja Alavesa, gdyż to tutaj bodega jest zlokalizowana. Projekt ten narodził się drugiej połowie XIX wieku, kiedy Francisco Javier Solano y Eulate, markiz Solana, posłuchał rady francuskiego winiarza Jeana Pinauda i zaczął produkować wina w stylu Médoc w swoich winnicach w okolicach Villabuena de Álava pod marką Marqués de la Solana.

Wkrótce jego wina zaczęły zdobywać ważne nagrody i wyróżnienia i winiarnia stała się coraz bardziej rozpoznawalna. Obecnie jest to nadal rodzinna firma, której właścicielem jest Juan Pablo De Simón, prawnuk założyciela winnicy. Kolejne pokolenie, Pablo, Jaime i María de Simón ( dzieci Juana Pablo ) przejmuje obowiązki w bodedze przygotowując się do pełnego przejęcia sterów w niedalekiej przyszłości. Sam Juan Pablo przez ostatnie dwadzieścia lat napędzał rozwój winiarni, co doprowadziło do rozbudowania jej portfolio i znacznej poprawy jakości win. Do Bodegas de la Marquesa należy blisko 70 ha własnych, rodzinnych winnic, a do tego dochodzą jeszcze owoce z 10 ha uprawianych przez ich wieloletnich zakontraktowanych dostawców. Winnice znajdują się głównie w Villabuena oraz w pobliskim Baños de Ebro i Ábalos. Mając za główny cel zachowanie charakteru i jakości win, producent utrzymuje bardzo stare krzewy o niskiej wydajności, a średni wiek wszystkich winorośli wynosi ponad 40 lat. Wśród uprawianych odmian, znajdziemy typowe szczepy La Rioja, jak tempranillo, garnacha, graciano, mazuelo, viura, maturana, ale ostatnio zasadzono również np. chardonnay. Roczna produkcja to około 400.00 butelek.

źródło: valserrano.com
źródło: valserrano.com
źródło: valserrano.com

Bodegas de la Marquesa składa się ze starej części, w której znajdują się stuletnie podziemne piwnice wykute w skale na głębokości 10 metrów, które utrzymują stałą temperaturę i wilgotność przez cały rok w naturalny sposób. Ponadto, wybudowano także szereg nowoczesnych pomieszczeń, w których obecnie wszystkie procesy produkcji, dojrzewania i butelkowania win mogą przebiegać w odpowiedni sposób. Producent fermentuje wina z udziałem stalowej kadzi i betonowych zbiorników. Do dojrzewania używa się dębu amerykańskiego i francuskiego.

źródło: valserrano.com
źródło: valserrano.com

Wina Bodegas de la Marquesa cieszą się zasłużonym uznaniem, a przede mną dwie etykiety producenta: Valserrano Crianza 2018 i Reserva 2018 ( wina dostępne u importera Mielżyński ).

Valserrano Crianza 2018 to kompozycja tempranillo z niewielkim dodatkiem mazuelo. Wino dojrzewa 18 miesięcy we francuskich i amerykańskich dębowych beczkach. W kieliszku wyrazisty czerwony owoc, wiśnia, ale też jagody, czarna porzeczka, drewno, trochę tytoniu i wanilii. Żywe, świeże, dobrze zbudowane, z soczystą taniną. Bardzo solidna i smakowita crianza.

Pasuje do białego mięsa, wieprzowiny, kotlecików jagnięcych, chorizo, potraw z czerwoną papryką, pieczonej papryki faszerowanej mielonym mięsem, makaronu z pomidorowym sosem, tapas.

Valserrano Reserva 2018 to blend 90% tempranillo i 10% graciano. 30 miesięcy dojrzewania we francuskich i amerykańskich dębowych beczkach. To już cięższa, skoncentrowana, ale wyważona rioja nasycona dojrzałą wiśnią, jagodą, jeżyną, rozmarynem. Pojawia się też cassis, likierowe nuty, suszony owoc, liście, gałka muszkatołowa, cedr, śliwka z czekoladą. Mięsiste, pełne, ze świetnej jakości żywą taniną, zrównoważone i eleganckie za sprawą bardzo dobrej kwasowości. Świetna reserva z dużym potencjałem.

Do grillowanej lub pieczonej wołowiny, jagnięciny, dziczyzny, cięższych sosów, twardszych serów.

Importerem win Valserrano jest Mielżyński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: