Tarta z gruszką i serem taleggio

Absolutnie pyszna tarta, którą można podać jako danie główne lub deser. Owoce i ser to połączenie, które niezwykle uwielbiam – tym razem to gruszki  i ser taleggio. Taleggio pochodzi z Lombardii – regionu, który niedawno odwiedziłem.  Posiada intensywny aromat, jest kremowy, lekko pikantny ze skórką porośniętą pleśnią. Chroniony oznaczeniem DOP. Dobrze się topi, stąd często wykorzystywany w różnych przepisach.

Taleggio doskonale komponuje się z gruszką tworząc przepyszne połączenie. Do tego podpieczone orzechy włoskie, ocet balsamiczny, trochę zieleniny –  wszystko to ląduje na cieście i trafia do piekarnika.  Kawałek tej tarty to odrobina prawdziwej przyjemności. Sugeruję podanie jej w roli deseru.

Składniki: ( 1 tarta – porcja dla 6 osób )

  • 200g mąki pszennej
  • 150g twarogu
  • 80g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 150g gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 gruszki, obrane i pokrojone na plasterki
  • 200g sera taleggio, pokrojony na plasterki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • kilka liści szpinaku
  • miód
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie: Do misy miksera dodać mąkę, twaróg, masło, sól i posiekać wszystko  na drobne kawałki lub rozdrobnić mikserem. Dodać jajka i wyrobić/wymieszać ciasto tworząc kulę, w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dodać łyżkę wody. Ciasto włożyć do lodówki na dwie godziny. Cztery łyżki octu balsamicznego i dwie łyżki miodu zagotować w małym rondelku i gotować chwilę, aż całość zgęstnieje i powstanie syrop. Odstawić. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, aż ciasto zrumieni się.  Śmietanę doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie wyłożyć na lekko przestudzone ciasto.  Rozłożyć plasterki gruszki i sera, posypać orzechami włoskimi i jeszcze odrobiną pieprzu. Ponownie wstawić do piekarnika na 10-12 minut, aż taleggio roztopi się. Wyjąć tartę, posypać szpinakiem i skropić syropem balsamicznym.

Taka tarta to odpowiednia para dla szlachetnego, słodkiego wina, które powstaje przy udziale szlachetnej pleśni np. Sauternes, dobre Loupiac, Coteaux du Layon, Quarts de Chaume, słodkie Vouvray, Riesling Beerenauslese czy win z podsuszanych gron w stylu passito. Dobre będzie też sycylijskie słodkie Zibibbo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

enpl