Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the instagram-feed domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/winozesm/domains/winozesmakiem.net.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
A Pie de Tierra A Dos Manos 2020 – Wino ze Smakiem

A Pie de Tierra A Dos Manos 2020

A Pie de Tierra to producent z okolic Madrytu, który w ostatnim czasie zebrał sporo pozytywnych opinii w świecie wina, a o jego etykietach zrobiło się głośno. Zresztą podobnie sprawa wygląda z samą garnachą z apelacji znajdujących się niedaleko hiszpańskiej stolicy, która rozpala emocje wielu krytyków i winomanów. Pora przyjrzeć się jednej z nich.

A Pie de Tierra to projekt z apelacji Méntrida, za którym stoi sommelier Aitor Paul i winiarz David Villamiel. Oboje poznali się na studiach enologicznych w Madrycie, a po ich ukończeniu w 2015 roku i odbyciu stażu w prestiżowych Bodegas Valquejigoso i Comando G., zdecydowali się zrealizować swoje marzenie o produkcji własnego wina. Źródłem winogron są rodzinne winnice Davida znajdując się wokół miasteczka Méntrida ( 20 ha) i kilka hektarów w sąsiedniej gminie Aldea del Fresno. Winnice leżą w dolinie rzeki Alberche. Jedną z etykiet duetu dwóch przyjaciół, tytułową A Pie de Tierra A Dos Manos 2020 z apelacji Méntrida ( Méntrida zalicza się do Sierra de Gredos ), miałem okazję ostatnio spróbować za sprawą importera La Tienda.

To 100% garnachy ze starych, ponad 30-letnich krzewów rosnących na granitowych glebach. Organiczna uprawa, spontaniczna fermentacja z udziałem dzikich drożdży i całych winogron ( w tym wypadku 60% ), dłuższa maceracja, dojrzewanie w używanych beczkach z francuskiego dębu o pojemności 225 litrów przez 6 miesięcy. Butelkowane bez klarowania i filtrowania. Aromatyczna, zwiewna garnacha o nutach wiśni, truskawki, jagód, malin, płatków róży i fiołka. Są tez delikatne balsamiczne akcenty, woń orientalnych przypraw, żurawina oprószona ziemią, dużo świeżości, górska mineralność, wino jest przestrzenne, złożone, z subtelną taniną, dobrą kwasowością i znakomicie pijalne. Bardzo interesujące.

Pasuje do jagnięcych lub wieprzowych kotlecików, piersi kaczki, pieczonego drobiu, chorizo, średnio twardych owczych serów.

Wino dostępne u importera La Tienda.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *