Quinta do Crasto – wina z serca Douro

Miałbym pewien niedosyt, gdybym nie odwiedził Quinta do Crasto podczas mojej ostatniej podróży do Douro. Tę posiadłość cenię sobie już od dłuższego czasu, a w końcu nadarzyła się okazja, aby złożyć producentowi wizytę osobiście. Z Pinhão potrzebujemy około 30 minut, aby dojechać do samej winiarni krętą, asfaltową drogą oferującą kolejną dawkę niesamowitych widoków. Kiedy dotrzemy już na miejsce, mamy wrażenie, że quinta czeka tylko i wyłącznie na nas. Tutaj docierają już bowiem tylko prawdziwi miłośnicy Douro, którzy wiedzą, czego szukają.

Sama quinta jest w rękach rodziny Roquette (obecni właściciele) od ponad wieku. Podobnie jak większość innych wspaniałych posiadłości w Douro, Quinta do Crasto sięga swoimi korzeniami daleko wstecz. Nazwa Crasto pochodzi od łacińskiego castrum oznaczającego „rzymski fort”. Najwcześniejsze wzmianki o Quinta do Crasto i produkcji wina w tym miejscu pochodzą z 1615 roku. Później posiadłość otrzymała status Feitoria (najwyższa klasyfikacja winnic w tamtych czasach) wraz z innymi godnymi uwagi winnicami Doliny Douro. Na początku XX wieku Quinta do Crasto została zakupiona przez Constantino de Almeida, założyciela słynnej winiarni Constantino, zajmującej się produkcją i eksportem porto i brandy. Po śmierci Constantino de Almeida w 1923 roku, jego syn Fernando Moreira d’Almeida przejął zarządzanie Quinta do Crasto i kontynuował tradycję produkcji porto najwyższej możliwej jakości. W 1962 roku Jorge Roquette po raz pierwszy zetknął się z Doliną Douro i Quinta do Crasto. Wtedy też poślubił Leonor Guedes de Almeida, której dziadkiem był wspomniany Constantino de Almeida – założyciel marki Constantino. Od tamtej pory Quinta do Crasto stała się dziełem jego życia. W 1981 roku Jorge Roquette wraz z żoną Lenor przejęli większościowy udział we własności oraz zarządzanie majątkiem posiadłości. Wraz z synami i córką, ( Miguelem, Tomásem oraz Ritą ) rozpoczęli proces renowacji i rozbudowy winnic. Zapoczątkowali także produkcję wytrawnych Douro DOC, z których Quinta do Crasto słynie w kraju i za granicą. Obecnie, Miguel, Tomás i Rita są już czwartym pokoleniem rodziny, które zarządza tą emblematyczną posiadłością, uwodzącą wszystkich wyjątkową jakością swoich win.

O mojej wizycie w Quinta do Crasto, jak i o samym producencie napiszę nieco więcej już niebawem, a teraz krótka recenzja trzech etykiet z portfolio winiarni dostarczonych przez Winez.PL

Quinta do Crasto Flor de Crasto Branco 2020 to podstawowa biel producenta skomponowana z odmian moscatel galego, códega do larinho, rabigato z ponad 20-letnich krzewów. Wino ma kontakt jedynie ze stalową kadzią i jest niezwykle świeże, nowoczesne w swojej interpretacji, z egzotycznym owocem, kwiatem pomarańczy, cytrusem, brzoskwinią, zielonym jabłkiem, świeżymi ziołami, mineralnością. Całość spięta orzeźwiającą kwasowością, chrupka, elegancka i bardzo pijalna. Jak na podstawową etykietę winiarni, otrzymujemy naprawdę solidne i apetyczne wino.

Pasuje do rozmaitych przystawek, sałatek, owoców morza, delikatnie przyrządzonej ryby lub kurczaka, miękkich i świeżych serów.

Quinta do Crasto Flor de Crasto Tinto 2021 to czerwony odpowiednik powyższej etykiety, a więc również podstawowe wino posiadłości. Blend tinta roriz, touriga franca, touriga nacional mających także kontakt tylko ze stalową kadzią. Wiek krzewów wynosi 10-16 lat. W kieliszku sporo świeżości, soczystość spod znaku czerwonych owoców jak maliny i dojrzałe truskawki, jest też śliwka, pieczona figa, kwiaty, szczypta orientalnych przypraw. Gładkie, miękkie, przyjemne. Lekka, codzienna czerwień w uczciwej relacji jakości do ceny.

Można podać do pieczonego kurczaka, makaronu z sosem pomidorowym lub kotlecików w takim właśnie sosie, pizzy, azjatyckiego stir-fry z sosem sojowym lub hoisin, kiełbasek z grilla.

Quinta do Crasto Crasto Superior Tinto 2018 to już wino znacznie bardziej poważniejsze i stanowiące dobry wstęp do czołowych etykiet spod szyldu marki Quinta do Crasto. Rocznik 2018 to kupaż touriga nacional, touriga franca, tinta roriz i sousão, a grona pochodzą z posiadłości Quinta da Cabreira w podregionie Douro Superior. Wiek winorośli to około 20 lat. Wino dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. Ta pozycja częstuje nas owocami lasu, ciemną jagodą, jeżyną, ale i śliwką. Bogate, wyraziste, z nutami kakao, czekolady, wanilii, przypraw. Solidna struktura, dość miękka tanina, ciemno owocowa soczystość, elegancja. Bardzo dobre czerwone Douro.

Do czerwonego mięsa, grillowanej, pieczonej lub duszonej wołowiny, jagnięciny, a nawet mniejszej dziczyzny, twardszych i dojrzałych serów.

Quinta do Crasto potwierdza swoją klasą i z pewnością zasługuje na miano czołowej posiadłości Douro. Znakomite etykiety producenta nie powinny umknąć uwadze żadnemu miłośnikowi tego wspaniałego regionu, jakim jest bez wątpienia Dolina Douro.

Wina Quinta do Crasto dostępne są na Winez.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

enpl

Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading