Chłodnik z melona z muscatem, miętą i prosciutto

Wysoka temperatura na zewnątrz sprawia, że każdy z nas myśli raczej o lekkiej kuchni. Szukamy czegoś, co skutecznie nas orzeźwi. Chociaż mnie upały nie przeszkadzają i podczas takiej pogody czuję się jak ryba w wodzie, to też z ochotą spoglądam na lekkie dania.

Dzisiejsza propozycja idealnie wpisuje się w gorącą aurę. To prosta, smaczna, orzeźwiająca, ładnie wyglądająca i prawdziwie letnia zupa chłodnik z melona z dodatkiem muscatu, miętą i prosciutto. Wszystkie elementy bardzo dobrze ze sobą współgrają. Ważne jest, aby wybrać soczystego, dojrzałego, słodkiego melona, który jest tu podstawą. Jeśli ktoś chce, aby potrawa jeszcze zyskała na smaku ( a przy okazji na swojej prezentacji ) można dodać grillowane, drobno posiekane mięso krewetek czy homara. Ale i bez tego całość jest bez zarzutu i idealnie sprawdzi się w gorące popołudnie.

Składniki ( 4 porcje ):

  • 1 – 1,5 kg miąższu dojrzałego melona miodowego
  • 50ml słodkiego wina muscat lub innego podobnego
  • 30ml świeżego soku pomarańczowego
  • 10ml soku z cytryny
  • 10ml oliwy
  • Kilka listków mięty
  • 4 plasterki prosciutto, podpieczonych na chrupko

Przygotowanie: W blenderze zmiksować melona z winem, sokiem pomarańczowym, sokiem z cytryny, oliwą na gładko. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby zupa dobrze się schłodziła. Do głębokich talerzy nalać porcję zupy, dodać plasterki prosciutto i udekorować świeżą miętą. Taki chłodnik możemy potraktować jako przystawkę, lekki obiad, a nawet sprawdzi się on w roli deseru.

Nie zaszkodzi popić kieliszkiem schłodzonego, słodkiego Muscatu, musującą Cavą, Vouvray, Prosecco.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: