Vidigal Bailado Syrah Touriga Nacional 2018

Tytułowa pozycja, to przyjemna, codzienna portugalska czerwień od Vidigal, który to producent oferuje nam szeroką gamę nieskomplikowanych win. Jeśli nie macie ochoty otwierać bardziej ambitnych butelek i szukacie po prostu czegoś niezobowiązującego, możecie spróbować etykiet spod szyldu właśnie tej marki.

Vidigal to firma położona w centrum Portugalii, niedaleko miasta Leiria. Powstała na początku XX wieku w miejscu winnicy założonej przez kościelnego kanonika. W ciągu ostatniego stulecia Vidigal miała kilku właścicieli. Przejęta w latach 90-tych przez obecnego dyrektora zarządzającego, António Mendesa Lopesa, winiarnia przeszła przez wielki postęp w zakresie zarządzania i technologii, który pozwala obecnie produkować ponad 3 miliony butelek wina rocznie. Właścicielem firmy Vidigal jest duńsko-portugalski dyrektor zarządzający António Mendes Lopes (60% udziałów ) oraz norweska firma inwestycyjna (40%). António Lopes ma ponad 30-letnie doświadczenie w świecie wina. Założył firmę Wine Import w Danii, importując wina z wielu regionów świata, co dało mu wiedzę i doświadczenie na światowym poziomie. António aktywnie uczestniczy w procesie produkcji wina wraz ze swoimi dwoma głównymi enologami: António Venturą (portugalski enolog roku 2006) i Rafaelem Neuparthem.

Vidigal eksportuje 90% swojej produkcji i jest jedną z czołowych firm eksportujących w Portugalii. Swoje wina sprzedaje w ponad 30 krajach. Swoje zakontraktowane winnice Vidigal posiada w regionie Lizbony, Douro, Alentejo, Dão, Beiras i Vinho Verde. Większość win produkowanych przez Vidigal, w szczególności te z regionu Lizbony, pochodzi z winnic położonych blisko Oceanu Atlantyckiego, gdzie bryza morska ma wpływ na produkowane trunki, które są świeże i zawsze bardzo owocowe. Główne odmiany winorośli używane przez Vidigal to: touriga nacional, aragonez, castelão, syrah,  cabernet sauvignon, by wymienić te najważniejsze. U mnie dziś Vidigal Bailado Syrah Touriga Nacional 2018 dostarczone przez Portugal Vineyards.

To kupaż dwóch odmian z regionu Lizbony. Wino dojrzewa 4 miesiące we francuskich dębowych beczkach. W kieliszku mieszanka dojrzałych, świeżych czerwonych i ciemnych owoców, śliwka, trochę korzennych przypraw, cynamonu, kakao, czekolada z owocami leśnymi, fiołki i suszone ciemne kwiaty, sosnowe igły. Usta też owocowe, średnio pełne, z miękką taniną, soczyste. Całość raczej niezbyt złożona, ale przyjemna, w dobrej relacji jakości do ceny i coś dla tych, którzy chcą sięgnąć po budżetową portugalską czerwień.

Można podać do aromatycznej wieprzowiny po tajsku, stir-fry z kaczki z sosem sojowym, marynowanych w sosie hoisin kawałków wieprzowiny, kotlecików jagnięcych, grillowanego mięsa, potrawki z czarną fasolą.

Wino dostępne w Portugal Vineyards

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

enpl

Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading