Otwieram kolejną grecką etykietę, gdyż jak wcześniej zapowiadałem, pragnę zwrócić większą uwagę i wasze zainteresowanie na wina Hellady. Grecja może nam zaoferować naprawdę pyszne wina i to z niejednego zakątka – od części kontynentalnej aż po niezliczone wyspy. Powracam do producenta Tsantali i przedstawiam jego apetyczną malagousię.
O samym producencie pisałem w tym miejscu przy okazji recenzji innej etykiety. W ramach krótkiego przypomnienia, Tsantali to dość spory wytwórca i jeden z tych posiadających winnice w kilku regionach kraju. Dzięki degustacji jego portfolio, możemy posmakować nieco całej Grecji w pigułce. Wytwórca posiada bowiem w winnice m.in. w Naoussa, Rapsani, na półwyspie Chalkidiki ( w Agios Pavlos znajduje się główna winiarnia Tsantali ), Mount Athos ( również Chalkidiki ), w Maronii w Tracji. Rodzina Tsantali należy do jednych z najstarszych rodzin w Grecji zajmujących się produkcją wina. Wytwarza wina i destylaty od 1890 roku, a filozofia winiarni skupia się na tworzeniu i dystrybucji wysokiej jakości win produkowanych z poszanowanie tradycji poszczególnych regionów, z których pochodzą. Około 55% rocznej produkcji importowana jest do 45 krajów na świecie, czyniąc winiarnię dość rozpoznawalną marką greckiego winiarstwa. W swoich winnicach Tsantali uprawia m.in. xinomavro, mavroudi, agiorgitiko, assyrtiko, merlot, chardonnay, sauvignon blanc, malagousia, muscat, athiri, limnio, cabernet sauvignon, ale i mniej znane lokalne odmiany. Część winnic uprawiana jest w sposób organiczny.
Dzięki importerowi Wina Grecji mam okazję spróbować kilku etykiet z portfolio Tsantali i przed nami kolejna z nich – Emmetros Logos Malagousia 2021.
Malagousia to kwintesencja współczesnego renesansu nowych win Grecji, którego byliśmy świadkami w ciągu ostatnich dwudziestu lat. To uosobienie sposobu, w jaki greccy producenci wina odkrywają na nowo swój potencjał. W latach 70. ubiegłego wieku, malagousia była białą odmianą znaną bardzo nielicznym i uważaną za wymarłą. Dziś, po żmudnej pracy profesorów uniwersyteckich i czołowych hodowców ( duże zasługi w jej ocaleniu miał Evangelos Gerovassiliou ), malagousia jest powszechnie uważana za winogrono światowej klasy, produkujące wybitne wytrawne białe wina, a także kilka olśniewających słodkich egzemplarzy. Uważa się, że odmiana pochodzi z zachodniej części Grecji Środkowej, ale dziś rozprzestrzeniła się w całej Grecji kontynentalnej, a także na różnych wyspach,
Emmetros Logos Malagousia 2021 jest jej znakomitym, wytrawnym przykładem. Grona pochodzą z winnic regionu Macedonii od zakontraktowanych hodowców, z którymi Tsantali współpracuje. Fermentacja w stalowej kadzi i dojrzewanie na osadzie przez dwa miesiące z bâtonnage. Wino częstuje nas cytrusem, brzoskwinią, melonem, zielonym jabłkiem, białymi owocami, ale też świeżymi ziołami, bazylią, kwiatami. Jest chrupkie, ze sporą dawką świeżości, mineralnego powiewu. Usta soczyste, lekko kremowa faktura, krągłe, z odświeżającą kwasowością, cytrusem, owocem tropikalnym i skalno-mineralnym tłem. Atrakcyjna i niezwykle przyjemna malagousia.
Pasuje do sashimi, ceviche, owoców morza, kalmarów w panierce, pieczonej ryby, smażonych kawałków cukinii, rozmaitych sałatek, kurczaka, miękkiego, świeżego sera, ale też kuchni tajskiej, wietnamskiej.
Wino dostępne u importera Wina Grecji