Eguren Ugarte Reserva Blanco 2017

Eguren Ugarte to bardzo dobry producent z Rioja Alavesa znajdujący się tuż przy Laguardii, ale też niesamowity butikowy hotel usytuowany w otoczeniu cudownych winnic z górami Sierra de Cantabria w tle. To iście wymarzona lokalizacja nie tylko dla prawdziwego miłośnika win – miejsce to doceni każdy wrażliwy na piękno krajobrazu, a istnieje również duża szansa, że właśnie tutaj zakochasz się w winach, gdyż panuje tu pewien rodzaj magii, którą można poczuć jedynie na miejscu.

U Egurena Ugarte spędziłem kilka niezapomnianych dni, a o mojej wizycie w tym miejscu pisałem m.in. tutaj. Za samą winiarnią stoi długa historia i tradycja, co perfekcyjnie i harmonijne łączy się tu nowoczesnością. Nie zapomina się o dziedzictwie i ciężkiej pracy przodków,, a ślady tego wszystkiego widać na każdym kroku. Eguren Ugarte to adres do zapamiętania i jak dla mnie, jedno z najwspanialszych miejsc na winiarskim szlaku nie tylko samej Riojy.

Z wielką przyjemnością sięgam po kolejną etykietę producenta przywiezioną z podróży, która to butelka przywołuje mnóstwo pięknych wspomnień. Tym razem biała rioja – Eguren Ugarte Reserva Blanco 2017.

To kupaż viury i garancha blanca w równych proporcjach z winnic w Rioja Alavesa. Fermentacja w stalowej kadzi, 13 miesięcy dojrzewania na osadzie w nowych francuskich beczkach oraz 12 miesięcy odpoczynku w butelce przed wyjściem na rynek. To bardzo dobra biała rioja o nutach orzechów, migdałów, żółtego, dojrzałego jabłka, pigwy, dojrzałej brzoskwini i owoców tropikalnych, jest też pieczone jabłko, cynamon, gałka muszkatołowa, gorzki miód, tostowe i maślane nuty, biszkopt. Usta krągłe, pełne, kremowe, o puszystej, drożdżowej fakturze, dobrej kwasowości, a całość wsparta cytrusowym posmakiem. Wypiłem z przyjemnością.

Pasuje do ryby, rybnego gulaszu, owoców morza z maślano-kremowym sosem, białego mięsa, paelli, pieczonych ziemniaków skropionych oliwą truflową, krokietów z dorsza, białych szparagów z sosem holenderskim, hiszpańskiej tortilli.

Wino zakupiłem zagranicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: