Największa grecka wyspa, jaką jest Kreta, ma pod względem wina naprawdę wiele do zaoferowania i szczyci się bardzo długą historią w tej dziedzinie. W sumie to cała Grecja jest niezwykle fascynującym winiarsko krajem, a sama Kreta nie jest żadnym wyjątkiem i jej wina ekscytują mnie naprawdę bardzo. Na wyspie działa kilku doskonałych producentów, o czym mogłem przekonać się osobiście podczas mojej podróży w to miejsce próbując wielu świetnych etykiet. Kilkanaście butelek udało mi się przywieźć do kraju i o jednej z nich piszę niżej.
Mówiąc o Krecie i jej jakościowych winach, na pewno nie można pominąć wytwórcy, jakim jest Lyrarakis. Swoje winnice posiada głównie obok wioski Alagni, w apelacji Peza. To około 15 ha na wysokości 550 m n.p.m. Winiarnia wytwarza jakościowe wina od 1966 roku, a wcześniej sprzedawała je większym producentom. Lyrarakis kilkanaście lat temu zasłynął jako ten, który uratował przed wymarciem starożytne odmiany dafní i plytó. Dziś rodzina Lyrarakis dysponuje największą na Krecie uprawą odmiany plytó. Ponadto, w ich winnicach znajdziemy też winogrona takie jak vilana, mandilari, vidiano, assyrtiko, kotsifali, liatiko, syrah, merlot, ale też bardzo rzadkie trapsathiri i melissaki. Sam piłem już kilka etykiet tej winiarni i śmiało mogę je polecić z czystym sumieniem. Kolejne butelki producenta czekają na degustację, a dziś jedna z nich. Lyrarakis to naprawdę wysoka jakość i potwierdza to choćby Voila Assyrtiko 2018.
To niezwykle fascynujące assyrtiko, którą to odmianę kojarzymy przede wszystkim z Santorini, ale Lyrarakis udowadnia, że też zna się na rzeczy. Winogrona pochodzą z równiny Vóila w regionie Sitia we wschodniej części wyspy, gdzie rodzina odkryła idealne warunki dla assyrtiko. Winnice położne są tam na wysokości blisko 600 m n.p.m. Grona są zbierane ręcznie. Wino powoli fermentuje w stalowych kadziach. Zero kontaktu z beczką. W kieliszku soczyste i kwaskowe jabłko, minerały, cytryna, ananas, mandarynka, szarlotka, krem cytrynowy, miód, świeża trawa, kwiaty mokra skała, świeże, cytrusowe zioła. Usta wyraźnie kwasowe, skalno-mineralne, cytrusowe, ze słonym muśnięciem, średnio pełne, napięte, odświeżające. Znakomite assyrtiko.
To wino można podać do owoców morza ( krewetki, kalmary z cytryną ), ryby, kurczaka, kuchni azjatyckiej bogatej w cytrusowo-ziołowe smaki, makaronu z owocami morza, sosu pomidorowego, świeżego sera.
Wino zakupiłem zagranicą