Abadal Picapoll 2019

Niszowa katalońska apelacja Pla de Bages i równie mało znany szczep picapoll, to jak się okazuje, przepis na niezwykle apetyczne wino. Czołowy importer hiszpańskich win, jakim jest El Catador, naprawdę zna się na rzeczy, czego dowodzi kolejna butelka z jego portfolio.

Katalonię większość kojarzy ze słynnym Prioratem oraz musującą cavą, co jest jak najbardziej trafnym skojarzeniem. Jednak mniej znane apelacje również nie powinny umknąć naszej uwadze, gdyż sam osobiście nieraz się przekonałem, że warto zejść poza utarty szlak i zgłębić temat nieco bardziej. Tytułowe wino jest dobrym przykładem tego, iż Katalonię warto eksplorować również w jej mniej znanym obliczu. Dziś parę słów o ciekawym producencie z małej apelacji Pla de Bages, którym jest Abadal. Winiarnia powstała z myślą o pielęgnowaniu i wzmacnianiu ogromnego potencjału tego niewielkiego obszaru jako regionu winiarskiego, a jej wina oddają ducha i osobowość Pla de Bages. Winiarnia jest zakorzeniona w tradycji produkcji wina od ponad ośmiu wieków. Mówiąc o korzeniach Abadal, trzeba cofnąć się aż do roku 1199, kiedy to dokumenty po raz pierwszy wspominają o rodzinie Roqueta, jako o hodowcach winorośli. W roku 1983 Valentí Roqueta zdecydował się założyć winiarnię Abadal na ziemiach, gdzie jego rodzina od wieków uprawiała winorośl. Niewielkie działki winorośli otoczone lasami, żyją w pełnej harmonii dając wina wyraziste, złożone, zanurzone w unikalnym mikroklimacie. Abadal ceni lokalne odmiany winorośli taki jak picapoll, mandó i sumoll, będące żywymi przykładami ducha regionu. Nadają one niepowtarzalny charakter winom producenta i są najczystszą ekspresją terroir. Sam sięgnąłem po wino z odmiany picapoll, a jest nim Abadal Picapoll 2019.

Było to pierwsze wino na rynku wyprodukowane w pełni z odmiany picapoll. Ta konkretna etykieta jest trzymana na osadzie przez 3 miesiące w stalowej kadzi. Wino jest ekstremalnie pijalne, niezwykle atrakcyjne w odbiorze, świeże, o mineralno-cytrusowym kręgosłupie, lekko kremowe, z nutami cytrusów, brzoskwini, żółtego jabłka, moreli, ananasa, kwiatowym tłem, szczyptą świeżych ziół. Średnio pełne, eleganckie, odświeżające, żywe i radosne. Niezwykle kusząca etykieta.

Wino idealne na lato, pasuje do owoców morza, prosto przyrządzonej ryby, sushi, pieczonego pora z kremowym sosem, warzywnego gratin, rozmaitych sałatek, udźwignie też kurczaka.

. Wino zakupiłem u importera El Catador

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *