Podróżowanie po Douro, to niekończąca się przygoda z dobrymi winami. Ten jeden z najpiękniejszych regionów winiarskich na świecie, dostarcza niesamowitych wrażeń na każdym kroku. Do Douro przyjeżdża się zawsze z ogromną ekscytacją i przyjemnością, bo to miejsce absolutnie magiczne i niepowtarzalne. Co składa się na jego wyjątkowość? Przede wszystkim dwie rzeczy: cudowne wina i równie cudowne widoki.
Jedno i drugie jest tutaj na wyciągnięcie ręki pod warunkiem, że wiemy, gdzie się udać. Kolejne trzy quinty, które znalazły się na mojej mapie przedstawiam poniżej i są to adresy warte zapamiętania, jeżeli szukasz w Douro dobrego wina i jest ono twoją prawdziwą pasją. Podobnie jak w przypadku wcześniejszych wpisów i opisywanych tam winiarni, Quinta de São Luiz, Quinta de La Rosa i Quinta do Portal to miejsca, które nie rozczarują żadnego miłośnika wina. Przy okazji, wspaniałe widoki macie tam gratis
Quinta de São Luiz
Quinta de São Luiz to flagowa winnica należąca do Kopke – domu porto o bardzo długiej tradycji. Kopke należy obecnie do dużej grupy Sogevinus, która skupia w swoich rękach również takie marki jak np. Cálem, Burmester, Barros. Początki firmy Kopke sięgają 1638 roku, kiedy to Nicolau Kopke ( Generalny Konsul Ligi Hanzeatyckiej ) znalazł się w Portugalii, a wkrótce potem zaczął sprzedawać pierwsze wina wysyłając je do północnej Europy. Początkowo Kopke sprzedawał wino, ale nie produkował go sam, winnice nabył nieco później stając się niezależnym producentem. Nabycie pierwszych posiadłości w Douro miało miejsce w 1781 roku. Flagowa winnica producenta – Quinta de São Luiz – została zakupiona w 1922 roku i od tego czasu jest miejscem, gdzie powstają wina spod szyldu Kopke. Obecnie São Luiz jest wynikiem kilku przejęć innych nieruchomości położonych na tym samym obszarze: Quinta da Mesquita (1972), Quinta da Lobata (1974), Quinta da Alegria (1982) i Quinta da Galeira (1987). Posiadłość ma łącznie 125 ha, z czego 94 ha to starannie pielęgnowane winnice, wiele z nich bardzo starych. To quinta, która ucieleśnia wieki historii i pasji Kopke, znajduje się w Tabuaço na lewym brzegu rzeki Douro, między Peso da Régua i Pinhão, w sercu regionu Douro. Niezwykle malowniczo położona i ciesząca się zasłużoną estymą posiadłość, była kolejnym moim przystankiem na winnym szlaku Douro.
Możecie tutaj wpaść na jeden z pakietów degustacyjnych bądź po prostu jedynie na same zakupy. Na miejscu dostępne są nie tylko wina Kopke, ale też pozostałych marek należących do Sogevinus. Wybór świetny i wyjście z pustymi rękami to grzech. Kolejne miejsce do zapamietania.
Quinta de La Rosa
Jadąc dalej do Pinhão, tuż za granicami samego miasta, znajduje się następna uznana posiadłość – Quinta de La Rosa, której początki sięgają 1815 roku. Z kolei od 1906 roku znajduje się ona w rękach rodziny Bergqvist, kiedy to została zakupiona dla Claire, babci obecnej właścicielki jako prezent na chrzciny. W miarę upływu lat, posiadłość rozwijała się. W 1916 roku ukończono winnicę Vale do Inferno stanowiącą klejnot w koronie La Rosa. W 1930 roku Claire poślubiła Erica Bergqvist, Szweda pracującego w rodzinnej firmie Caima Pulp Mill w Aveiro. Quinta de La Rosa z początku sprzedawał swoje winogrona większym markom jak Delaforce czy Croft. W czasie II wojny światowej Eric Bergqvist, naturalizowany Anglik, prowadził fabrykę amunicji w Glasgow. Przyjaciel rodziny, Ronald Reid, został wyznaczony na opiekuna i trzymał pieczę nad La Rosą, gdy rodzina przebywała w Szkocji. Po wojnie Claire i Eric rozwiedli się. Claire mieszkała na stałe w La Rosa, co było czymś bardzo niezwykłym w tamtych czasach. Od końca lat pięćdziesiątych, winogrona posiadłości były sprzedawane również marce Sandeman na porto wysokiej jakości. Rok 1972 przynosi śmierć Claire, a firmę przejmuje jej syn Tim Bergqvist i powoli zaczyna odbudowywać nieco podupadłą posiadłość, jak i jej winnice. W 1987 roku rodzina sprzedaje firmę Caima Pulp Mill i Tim postanowił poczynić większe inwestycje w samą quintę. Wkrótce potem, Tim wraz z córką Sophią, ponownie uruchamia Quinta de la Rosa, która znów zaczyna produkować porto pod własną marką. Z pomocą winiarza Davida Baverstocka, La Rosa stała się jednym z pionierów w produkcji jakościowych win wytrawnych z Douro z rodzimych winogron. W 2002 roku Jorge Moreira dołączył do La Rosa na pełny etat jako główny winemaker. Trzy lat później, Tim spełnił ambicję posiadania quinty w Douro Superior, kupując Quinta das Bandeiras, co oznaczało wprowadzenie marki Passagem reprezentującą jakościowe wina wytrawne. 2006 rok to stulecie firmy. Wkrótce potem posiadłość rozbudowuje infrastrukturę turystyczną. Na miejscu powstaje butikowy hotel, a w 2017 roku otwarta zostaje restauracja Cozinha da Clara. Same wina spod szyldu La Rosa regularnie zdobywają wysokie noty u ekspertów i smakoszy.
Quinta de La Rosa to 62 ha winnic podzielonych na mniejsze parcele, wśród których można odbyć spacer. Odwiedziny z degustacją również są możliwe, a na miejscu działa oczywiście sklep z wszystkimi etykietami winiarni. Bliskość Pinhão sprawia, że niezwykle łatwo tu dotrzeć, co z całego serca polecam.
Quinta do Portal
W celu dotarcia do kolejnej posiadłości, jaką jest świetna Quinta do Portal, trzeba nieco oddalić się od samej rzeki i wspiąć się samochodem trochę wyżej. Dojazd nie sprawia jednak żadnych trudności, gdyż z Pinhão do producenta prowadzi bardzo dobrej jakości asfaltowa droga ( N323 ), która dostarcza dodatkowo absolutnie wspaniałych widoków. Co kawałek wydzielono specjalne miejsca, aby można było się zatrzymać i podziwiać spektakularny krajobraz Douro. Po około 20 minutach jazdy, docieramy do Quinta do Portal.
Quinta do Portal to rodzinna firma winiarska, która z pasją przyjęła koncepcję butikowej winiarni. Nowy projekt, zapoczątkowany na początku lat 90-tych XX wieku, miał za podstawę Quinta dos Muros, stuletnią posiadłość rodziny Mansilha i produkowane tam od czterech pokoleń porto. Quinta do Portal to winnica znana w przeszłości jako Quinta do Casal de Celeirós, ma powierzchnię 15 hektarów otoczoną łupkowym murem. Poza nią, do producenta należą jeszcze inne posiadłości w okolicy: wspomniana Quinta dos Muros ( 30 ha ), Quinta do Confradeiro ( posiada m.in. 7,2 -hektarową, największą pojedynczą parcelę odmiany viosinho w całym Douro i być może w całej Portugalii ), Quinta da Abelheira ( 17 ha ), Quinta da Manuela ( 17 ha ). W Quinta do Portal działa też butikowy Wine Hotel Casa das Pipas oferujący 12 pokoi, w których można spędzić czas w absolutnym spokoju z kojącym widokiem na winnice. Nie brak również restauracji w dobrym wydaniu.
W Quinta do Portal cenie sobie przede wszystkim ich wina wytrawne, które reprezentują doskonałą jakość począwszy od podstawowych etykiet. Wybitny jest też ich Moscatel do Douro Reserva, choć i ten zwykły dostarcza sporo przyjemności. Porto również są naprawdę solidne, a wszystkie butelki mają świetny design. Quinta do Portal to jeden z moich faworytów. Przyjedźcie tu na degustację lub chociaż na same zakupy, a nie pożałujecie.
Ciąg dalszy o Douro już wkrótce