Włoskie Collio położone przy granicy ze Słowenią, to wciąż dość mało znany region winiarski w naszym kraju. Wina stąd pochodzące nie cieszą się taką popularnością, na jaką zasługują. Collio dla przeciętnego konsumenta nie mówi zbyt wiele, nad czym troszkę ubolewam. Dla mnie to miejsce, gdzie powstają niezwykle ekscytujące wina i śmiało uważam je za ścisłą włoską czołówkę, choć tak naprawdę wiele z nich swoją jakością plasuje się wysoko na tle światowej konkurencji. Collio to przede wszystkim doskonałe białe wina, choć o tutejszych czerwieniach absolutnie zapomnieć nie można, podobnie zresztą jak o winach pomarańczowych. W tym regionie każdy znajdzie coś dla siebie.
Zachwycam się Collio, gdyż udało mi się trochę pojeździć po tym regionie, a i była też okazja do spróbowania niejednej butelki z tego miejsca. Systematycznie staram się również publikować recenzje kolejnych etykiet, a więcej w tym temacie przeczytacie tutaj. Dziś parę słów o kolejnym producencie z tego kawałka Italii. Mowa o Azienda Agricola Zorzon – może nie jest to pierwszy wytwórca, który przychodzi na myśl, kiedy myślimy o tej apelacji, ale zapewniam, że Collio, to poza znanymi markami, także rzesza mniejszych producentów wartych uwagi. Sam przekonałem się o tym osobiście, iż jeżeli dobrze poszukamy, to możemy znaleźć na miejscu prawdziwe perełki.
Pośród pagórkowatych wzniesień usianych winnicami, co kawałek wyrastają miejscowe winiarnie jak np. wspomniany producent Zorzon zlokalizowany w Brazzano, tuż obok Cormons. Winiarnię założył w XIX wieku Luigi Zorzon. Obecnie prowadzi ją przedstawiciel kolejnego pokolenia – Giorgio Deganis wraz ze swoją żoną Petrą, która pochodzi z Austrii. Giorgio odpowiada za produkcję win, natomiast Petra za marketing. Zorzon to 8 ha winnic, na których uprawia typowe dla regionu odmiany: friulano, ribolla, pinot grigio, sauvignon, malvasia oraz czerwone merlot i cabernet franc. Na miejscu działa też dom pochodzący z XIX wieku oferujący zakwaterowanie w kilku pokojach dla gości, gdzie można zatrzymać się w kameralnej atmosferze.
Dzięki uprzejmości producenta, mam okazję skosztować jego win, a na początek otwieram Friulano 2021.
To typowa dla regionu odmiana zbierana ręcznie i pochodząca z winnicy Braida Casa. Wino ma kontakt tylko ze stalową kadzią. Częstuje nas sporą dawką świeżości, tropikalnym i cytrusowym owocem, białą brzoskwinią, aromatem kruchego jabłka, wonią kwiatów, lekką mineralną nutką. Świeże, delikatne, radosne, z muśnięciem słodyczy. Idealne letnią porą.
Pasuje do lekkiej kuchni, rozmaitych przystawek i przekąsek, kawałka ryby, krewetek skropionych cytryną, makaronu z kurczakiem, zielonych warzyw z cytrusowym dressingiem, kuchni azjatyckiej, lokalnych dojrzewających szynek i świeżych serów.
Wino otrzymałem od producenta
Jedna odpowiedź do “Zorzon – zachwytów nad Collio ciąg dalszy”