Ribera del Duero to przede wszystkim wina czerwone, choć od niedawna mogą tam powstawać także te białe z oznaczeniem apelacji. Jednak muszą się one składać min. w 75% z odmiany albillo. Dziś biel z tego regionu, ale klasyfikowana poza samą apelacją, gdyż jest to stu procentowe chardonnay. Nam to nie przeszkadza, gdyż butelka pochodzi z portfolio uznanej Bodegas Arzuaga Navarro.
Bodegas Arzuaga znajduje się tuż obok Valladolid, w samym sercu Ribera del Duero. Posiadłość wraz z winnicami nazywa się La Planta i leży w pobliżu rzeki Duero na terenie rezerwatu przyrody w Quintanilla de Onésimo. La Planta to miejsce, w którym współistnieje flora i fauna tego obszaru. To współistnienie jest bez wątpienia potwierdzeniem miłości, jaką rodzina Arzuaga darzy świat natury. Posiadłość składa się łącznie z 1400 ha, z czego ponad 200 ha to winnice. La Planta została zakupiona na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku przez Florentino Arzuaga, który rozpoczął budowę winiarni i sadzenie winorośli. Jakość ma fundamentalne znaczenie w Arzuaga i jest najbardziej dopieszczonym tutaj aspektem. Dba się o to, aby plony były bardzo ograniczone, dostosowane do gleb o niskiej żyzności i surowego klimatu kastylijskiego, ponieważ zbyt wysoka produkcja obniżyłaby finalną jakość win. Jakościowe winogrona, troska o winnice oraz pasja do codziennej pracy sprawiły, że wina Bodegas Arzuaga należą do najbardziej prestiżowych w Ribera del Duero.
W swoich winnicach producent uprawia przede wszystkim tinto fino ( tempranillo ), ale też cabernet sauvignon, merlot, chardonnay. 80% winorośli ma ponad 20 lat. Bodegas Arzuaga posiada również winnice poza prowincją Valladolid, a konkretnie w miejscowości Malagón, w Ciudad Real, gdzie produkuje jedną ze swoich etykiet Pago Florentino. Prężnie działa również w dziedzinie enoturystyki promując kulturę wina. Producent ma także hotel i własną restaurację w Valladolid. Nas dziś będzie interesowała tytułowa etykieta Fan D. Oro 2018.
To czyste chardonnay z winnic zlokalizowanych na wysokości 900 m n.p.m. w Quintanilla de Onésimo w Valladolid, a więc w sercu Ribera del Duero. Gleby są tu gliniasto-wapienne, krzewy liczą sobie ponad 20 lat. Ręczny zbiór winogron. Wino fermentuje w dębowych beczkach i również w nich dojrzewa przez okres 9 miesięcy. Wino nie posiada oznaczenia apelacji Ribera del Duero, gdy białe pozycje stamtąd pochodzące, muszą składać się min. w 75% z odmiany albillo. Nie ma to żadnego znaczenia, gdyż Fan D. Oro to absolutnie doskonałe wino o złoto-cytrynowej sukni i aromatami owoców tropikalnych, cytrusów, mango, ananasa, dojrzałej, słodkiej i kremowej brzoskwini, moreli, dojrzałego żółtego jabłka. Jest też miód, zielona figa, siano, lekko tostowe nuty, mus jabłkowy, białe kwiaty, maślano-cytrusowe tło. Usta średnio pełne, kremowo-cytrusowe, świeże, krzepkie, owocowe, ze szczyptą białego pieprzu, lekko pikantne w swej owocowości, eleganckie. Po prostu świetne chardonnay i jedno z lepszych białych win, jakie ostatnio degustowałem. Etykieta do zapamiętania.
Pasuje do szerokiego spektrum dań. Sprawdzi się z wykwintną kuchnią opartą na rybach, owcach morza, poradzi sobie z wieprzowiną, kurczakiem, kremowym sosem, curry z kurczaka, pieczoną dynią, by wymienić tylko kilka możliwości.
Wino zakupiłem zagranicą.