Paolo Caccese Pinot Bianco 2020

Łagodnie falujące wzgórza Collio to iście sielski krajobraz. Jeżeli dodamy do tego fakt, iż powstają tutaj ekscytujące wina, to rysuje nam się niezwykle atrakcyjna winiarsko destynacja. Collio stanowi dla mnie miejsce, gdzie znaleźć możemy jedne z najlepszych białych włoskich win, choć doskonałych tutejszych czerwieni też absolutnie nie można pominąć. Wiem, co mówię, gdyż przekonałem się o tym osobiście tam na miejscu.

Nieco więcej o samym Collio możecie przeczytać na blogu w tym miejscu. Ja natomiast z wielką przyjemnością sięgam po kolejną etykietę z tego regionu, a przy okazji następną pozycję od Paolo Cacesse. Tym winem jest Pinot Bianco 2020.

O samym producencie wspominałem już przy okazji recenzji jego Friulano 2019 – zobacz tutaj. Dla szybkiego przypomnienia, ta założona w 1954 roku winiarnia znajduje się na łagodnych wzgórzach Pradis z widokiem na pobliskie Cormons. Całością zarządza Paolo Caccese, a przedsięwzięcie rozpoczął jego ojciec Francesco, który zakupił 2,5 ha winnic w tym miejscu. Studiował on prawo, jednak nie będąc do tego zbytnio przekonany porzucił je i ostatecznie poświęcił się swojej winiarni. Firmę z czasem przejął Paolo, a w latach dziewięćdziesiątych, za namową swojej żony, dokupił jeszcze 3,5 ha winnic. Łącznie, producent ma ich do dyspozycji 6 ha, a roczna produkcja to około 40.000 butelek. Portfolio obejmuje wina z takich odmian jak friulano, sauvignon, malvasia, pinot grigio, pinot bianco, riesling, traminer, merlot, cabernet franc, verduzzo. Otwieram dziś wspomniane pinot bianco, choć to na pewno nie ostatnie wino od Paolo. W kolejce czekają jeszcze kolejne butelki.

To pinot bianco jest naprawdę urzekające. Częstuje nas nutami cytrusów, cytrusowej skórki, zapachem słodkiego, dojrzałego jabłka, białej brzoskwini. Jest też melon, blanszowane migdały, nieco dymne nuty, siano, skała, zioła, krem cytrynowy, skórka chleba. W ustach średnio pełne, lekko kremowe, zaokrąglone, soczyste, dobrze kwasowe, owocowo-kwiatowe, eleganckie, świeże. Kawałek bardzo dobrego i apetycznego pinot bianco.

Pasuje do delikatnie przyrządzonych owoców morza, białej ryby, gnocchi w kremowym sosie z ziołami, kremowej zupy, makaronu z owocami morza, tarty z porem, świeżych serów.

Wino otrzymałem od producenta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: