Koktajle i drinki na bazie kawy i likierów kawowych są świetne przez okrągły rok. Przygotowując je w domu, warto zwrócić uwagę na świetny likier na bazie kawy od marki Galliano – Galliano Ristretto. W domowym barze sprawdzi się znakomicie.
Za marką Galliano stoi Arturo Vaccari, który w 1896 roku stworzył oryginalny, ziołowy i słodki likier nazwany Galliano ( od nazwiska oficera królewskiej włoskiej armii ). W celu jego wyprodukowania, Vaccari zwrócił się do piemonckiej firmy Fratelli Maraschi założonej w Turynie w 1888 roku ( obecnie znana jako Maraschi & Quirici z siedzibą w Chieri obok Turynu ). Tam też Arturo po raz pierwszy opracował swój likier, a w samej okolicy u podnóża włoskich Alp, znalazł wiele ziół i przypraw wchodzących w skład jego trunku. Maraschi & Quirici do dziś kształtuje esencję smaku i aromatu Galliano, a poza oryginalną wersją, pojawiły się jeszcze kolejne likiery (w tym tytułowy Galliano Ristretto). Obecnie marka Galliano należy do holenderskiej destylarni i firmy Lucas Bols.
Galliano Ristretto pojawił się na rynku w 2009 roku, a od 2022 roku likier zmienił nazwę na Galliano Espresso, aby była ona bardziej czytelna i rozpoznawalna dla klientów spoza Italii ( ristretto to „skrócone” espresso, to mniejsza i intensywniejsza w smaku wersja espresso – do przygotowania ristretto używa się tyle samo kawy, co w przypadku espresso, ale mniej wody i stosuje się też krótszy czas parzenia ).
Galliano Ristretto/Espresso powstaje z dwóch odmian kawowych ziaren o różnym stopniu palenia. To 55% ziaren arabica z Kolumbii i Brazylii oraz 45% robusty z Indii i Kenii. Arabica dodaje likierowi czekoladowej, delikatnej kremowości, podczas gdy robusta odpowiada za body i nuty goryczki. Likier jest skoncentrowany, wyrazisty, zdecydowanie mocno kawowy, z nutą lukrecji, przypalonych tostów, palonej kawy, ciemnej czekolady. W ustach dość pełny, z uderzeniem mocnej kawy, ale też lekko słodkich karmelowo-czekoladowych smaków oraz delikatnym lukrecjowym i anyżkowym muśnięciem, a wszystko jest bardzo dobrze zrównoważone. Intensywny kawowy likier świetny sam w sobie, ale też jako składnik koktajli.
Właśnie jeden z koktajli z użyciem tego likieru chcę wam teraz zaprezentować. To Caffé Concerto w mojej wersji, która smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki ( 1 koktajl ):
50ml Galliano Ristretto
30ml whisky
15ml chili amaro ( np. Vecchio Amaro del Capo w jego czerwonej wersji lub innego amaro jakie macie pod ręką )
30ml espresso
tonic
suszony plaster pomarańczy, do dekoracji
Przygotowanie: Pierwsze cztery składniki wstrząsnąć dobrze w shakerze i przelać do szklanki typu highball wypełnionej kostkami lodu. Dopełnić około 30-50ml toniku i pozwolić, aby pianka urosła. Udekorować plastrem suszonej pomarańczy.