Klet Brda Krasno Orange 2019

Goriška Brda to cudowny i maleńki region w równie małej i magicznej Słowenii. Wychwalam to miejsce już nie po raz pierwszy, bo naprawdę na to zasługuje. Wciąż niewielu jest świadomych piękna tego regionu, a także świetnych win tam powstających. Brda to niewielka kraina, ale o ogromnych możliwościach.

Więcej w tym temacie możecie przeczytać tutaj, gdzie pisałem o swojej podróży do Goriška Brda, jak i zrecenzowałem już kilka etykiet stamtąd pochodzących. Wspominałem również o bardzo dobrej spółdzielni Klet Brda ( więcej w tym miejscu ), która jest jedną z wizytówek nie tylko samego regionu, ale też całej winiarskiej Słowenii. Wina od tego producenta reprezentują niezwykle uczciwą jakość w relacji do swojej ceny, a w portfolio znajdą się również etykiety premium będące naprawdę poważnymi pozycjami. Dziś znowu powracam do tej kooperatywy otwierając ich wino pomarańczowe – Klet Brda Krasno Orange 2019. Produkcja win pomarańczowych i takich dłużej macerowanych nie jest niczym nowym w Goriška Brda i wielu lokalnych wytwórców oferuje również takie trunki.

Krasno Orange od razu wzbudziło moją ciekawość, gdyż do tej pory nie piłem jeszcze tej etykiety z portfolio spółdzielni. Wino powstaje z odmian rebula, sauvignonasse ( friulano ) i malvasia. Grona pochodzą z tarasowych winnic na wysokości 120-250 m n.p.m. i są zbierane ręcznie. Wiek krzewów wynosi od 15 do 30 lat i rosną głownie na marglowych glebach. Każda odmiana była fermentowana osobno. Rebula pozostawała w kontakcie ze skórkami przez 12 miesięcy w drewnianych kadziach. Z kolei sauvignonasse i malvasia macerowały się przez miesiąc w stalowych zbiornikach. Dojrzewanie w przypadku rebuli trwało 12 miesięcy w drewnie, a pozostałe dwie odmiany leżakowały w stali również przez rok. Następnie stworzono kupaż. Wino w kieliszku ukazuje miedziano-łososiową suknię. Odnajdziemy w nim nuty brzoskwini, moreli, gruszki, mandarynki, banana, nieco grejpfruta, suszone owoce, mineralność, cytrusy, tymianek. Średnio pełne, przyjemne, smaczne i przystępne.

Można podać do ryby, kurczaka, pieczonych kasztanów, hummusu, delikatnie przyrządzonego łososia.

Wino otrzymałem od producenta


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: