Danie to pochodzi z Chin, choć tutaj mamy jego odrobinę zmodyfikowaną wersję. Ale nie ważne, czy to przepis oryginalny czy z pewnymi zmianami – najważniejsze jest to, że efekt końcowy wyszedł po prostu super!
W tej potrawie sos odgrywa kluczową rolę, To on oblepia kawałki kurczaka w cieście, przykleja się do niego i sprawia, że nie można się od naszego kurczaka oderwać. Słodko – pikantny, gęsty sos o mocno pomarańczowej nucie potrafi uzależnić. Choć pomarańcze kojarzymy raczej z Hiszpanią, Sycylią i pobliskimi krajami, to tak naprawdę pochodzą one z Chin i Azji południowo – wschodniej. W tamtejszych kuchniach, cytrusy od zawsze, w różnej postaci były składnikami wielu potraw. Gwarantuję, że będziecie oblizywać palce po przygotowaniu tego kurczaka.
Składniki ( 6 porcji ):
- 700-800g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
- 5 ząbków czosnku, posiekanych
- olej do głębokiego smażenia
- posiekany szczypiorek, posiekane czerwone chili, biały sezam do podania
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Sos pomarańczowy:
- 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- świeżo otarta lub suszona skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 4 łyżeczki wina Shaoxing
- 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody
Przygotowanie: Zmieszać wszystkie składniki sosu pomarańczowego i odstawić. Przygotować panierkę do kurczaka: do miski wbić jajka, dodać mąkę pszenną, skrobię, wodę, sól i wymieszać wszystko na gładkie ciasto. Można dodać ewentualnie więcej mąki lub wody w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być lekko gęste, ale nie za bardzo. Kawałki kurczaka obtoczyć w panierce. W woku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Kurczaka smażyć partiami, wyjmować i odsączyć na papierowym ręczniku. Zlać olej z woka, dodać 1 łyżkę oleju i podsmażyć czosnek przez chwilę. Dodać sos pomarańczowy i gotować przez chwilę. Można doprawić do smaku sosem sojowym/solą, cukrem. Do sosu dodać skrobię wymieszaną z wodą i gotować mieszając aż sos lekko zgęstnieje. Dorzucić kurczaka, dokładnie wymieszać, aby pokrył się sosem. Podawać kawałki kurczaka w sosie posypane szczypiorkiem, sezamem i chili.
Ja do tego pomarańczowego kurczaka wypiłem wino Segal Ben Ami Emerald Riesling, które miałem akurat od ręką ( tutaj ). Połączenie uważam za całkiem udane. Smaki i aromaty wina, jak i potrawy uzupełniały się wzajemnie. Do takiego kurczaka poszukajmy wina z akcentami owoców tropikalnych i odrobiną cukru resztkowego. Sprawdzi się Riesling, Gewurztraminer, Chenin Blanc, a nawet Muscat, ale nie przesadnie słodki. Polecam też Torrontes.