Midori Margarita to kolejna wariacja w kwestii klasycznej margarity. Jak nie trudno się domyślić, atrakcyjną i zieloną barwę koktajl zawdzięcza dodatkowi Midori – to japoński likier melonowy. Słowo „midori” po japońsku oznacza właśnie kolor zielony.
Midori został wprowadzony na rynek przez japońską firmę Suntory i od momentu pojawienia się po raz pierwszy w 1978 roku, natychmiast stał się przebojem. Po dzień dzisiejszy dostępny jest na całym świecie służąc do przygotowywania rozmaitych koktajli. Składnikiem aromatyzującym jest tutaj melon. Midori podobno powstaje z dwóch gatunków melonów, a jeden z nich ( yubari ), jest odmianą hodowaną tylko w Japonii. Likier ma niewielką moc ( 20% ) i najlepiej nadaje się do tworzenia różnych drinków, bo sam w sobie jest dość słodki, aczkolwiek przyjemny. Można go też dodawać do owocowych deserów. Na razie jednak pozostanę tematyce koktajli i podzielę się z wami przepisem na pyszną Midori Margarita. Proporcje składników można dostosować do własnych upodobań.
Składniki ( 1 koktajl ):
40ml tequili
40ml Cointreau
50-70ml Midori
15ml soku z limonki lub cytryny
sól
Przygotowanie: Brzeg kieliszka zwilżyć sokiem z limonki/cytryny i obtoczyć delikatnie w soli. Wszystkie składniki wstrząsnąć z lodem w shakerze i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Można udekorować spiralką z cytryny.
Jedna odpowiedź do “Midori Margarita”