Powracam do świetnej Bodegas Baigorii z Samaniego w Rioja Alavesa otwierając kolejną butelkę z ich portfolio. Wciąż bardzo dobrze pamiętam odwiedziny w niesamowitej winiarni producenta i od tego też momentu wina Baigorii stały się jednymi z moich ulubionych z całego regionu Riojy. Polecam wam również ten wpis, gdzie zawarłem moje wspomnienia z wizyty w tej wspaniałej bodedze.
Kolejną etykietą od Bodegas Baigorii jaką degustuję, jest Blanco Fermentado en Barrica 2017.
To kupaż 90% viura i 10% malvasia. Grona pochodzą ze starych, 60-letnich krzewów z kilku działek w Rioja Alavesa oraz okolic Sonsierry o gliniasto-wapiennej glebie. Średnia wysokości winnic to 550 m n.p.m. Winogrona są zbierane ręcznie, wino fermentuje we francuskim dębie oraz dojrzewa w tych samych beczkach na osadzie przez 8 miesięcy ( nowe francuskie dębowe beczki lekko wypalane ). W kieliszku wino ukazuje aromaty orzechów, cytrusa, skórki cytrusowej, masła, żółtego jabłka, owoców tropikalnych, miodu, wosku, odrobiny śmietanki i śmietankowego budyniu. Usta średniej wagi, lekko kremowa faktura, melon, gruszka, biały owoc, średnia kwasowość. Smaczna biała rioja i widzę w niej spory potencjał gastronomiczny.
Wino pasuje do pieczonej/grillowanej ryby, białego mięsa, cielęciny, polędwiczek wieprzowych.
Wino otrzymałem od producenta