Ilok to najbardziej na wschód wysunięte miasto Chorwacji znajdujące się przy granicy Serbią i z widokiem na przepływający obok Dunaj. Winorośl uprawia się tutaj przynajmniej od czasów starożytnych Rzymian, aż po dzień dzisiejszy ( choć pierwsze dowody hodowli winorośli na tym terenie sięgają jeszcze czasów iliryjskich ). Tą wielowiekową tradycję kontynuuje w Iloku producent Iločki Podrumi, którego wina znane są nie tylko w samej Chorwacji.
Znaczący wpływ na rozwój okolicznego winiarstwa miał Nikola Iločki, który zbudował swój zamek w miejscu dawnej rzymskiej twierdzy. W 1450 roku wybudował też pierwszą w regionie i kraju 100-metrową piwnicę na wino pod własnym zamkiem. W 1697 roku cesarz Leopold I przyznał zamek i ziemie wokół Iloku włoskiej arystokratycznej rodzinie Odescalchi, jako nagrodę za wkład finansowy papieża Innocentego XI w zwycięstwo nad Turkami. Pierwszy właściciel, Livio Odescalchi, obsadził winnice szlachetnymi odmianami i wprowadził nowocześniejszą technologię produkcji wina. Wprowadził też pierwsze wino butelkowane w posiadłości oznaczając je rodzinną pieczęcią. W kolejnych latach rodzina Odescalchi zasadziła nowe winnice i zwiększyła produkcję wina. Konieczne stało się też rozbudowanie starej, oryginalnej, XV-wiecznej piwnicy. W 1710 r. Odescalchi sprowadzili pierwsze winorośle odmiany gewürztraminer ( traminer, traminac ) i posadzili je w swojej pojedynczej winnicy Principovac. Wina produkowane z tego szczepu pochodzące z Principovac do dziś są dumą producenta i wyróżniają się spośród całej reszty. W 1945 roku posiadłość Odescalchi została znacjonalizowana, kiedy członkowie rodziny przenieśli się z powrotem do Włoch. W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku wybudowano nową piwnicę Iločki Podrumi należącą wówczas do PPK Vupik. W 1999 roku firma uzyskała niezależność, a w 2003 roku, po procesie prywatyzacji, większość akcji nabył główny udziałowiec Juraj Mihaljević.
Obecnie Iločki Podrumi wytwarza rocznie około 4 milionów litrów wina z 990 ha obsadzonych winoroślą ( 330 ha należy bezpośrednio do wytwórcy, a z pozostałych 660 ha uzyskuje winogrona od zakontraktowanych hodowców ). Iločki Podrumi prężnie rozwija też turystyczny i gastronomiczny potencjał tej części Chorwacji.
Dzięki Orbico Adriatic Wines otrzymałem do degustacji jedną z etykiet omawianego producenta – Traminac 2020.
To podstawowy traminer z apelacji Vukovo. Grona są zbierane ręcznie, a wino ma kontakt jedynie ze stalową kadzią. Niezwykle przyjemna pozycja stworzona do picia letnią porą. Odnajdziemy tu sporo świeżości, swoistą lekkość, w nosie słodkawe akcenty, cytrusy, owoce egzotyczne, kwiaty, różę, miód, blanszowane migdały, szczyptę ziół. Delikatna kwasowość, owocowość, usta w kierunku wytrawności. Zgrabnie poukładane, nieskomplikowane, przyjemne i na pewno znajdzie wielu zwolenników. Cena również adekwatna do jakości.
Pasuje do kuchni azjatyckiej, prosto przyrządzonego białego mięsa, owoców morza z cytrynowym dressingiem, świeżych owoców, a nawet lekkich owocowych deserów.
Wino dostępne u importera Mała Winnica oraz w Winnicy Lidla. Butelkę otrzymałem od Orbico Adriatic Wines.