Linguine z kurczakiem i brokułem oraz sosem cytrynowo-bazyliowym

Za oknem w końcu prawdziwe lato, temperatury poszły wyraźnie w górę. W tak ciepłe dni zwykle sięgamy po zdecydowanie lżejsze, orzeźwiające dania. Podczas upałów nikt chyba nie ma ochoty na ciężką kuchnię. Z mojej strony mogę polecić potrawę idealną na letni lunch lub kolację: Linguine z kurczakiem i brokułem oraz sosem cytrynowo-bazyliowym. Z pewnością zaspokoi nasz apetyt, a przy okazji jest to świetna pasta na gorące dni, a to za sprawą niezwykle orzeźwiającego sosu. Ponadto w samym daniu znajdują się jedynie lekkie składniki, w sam raz na upał.

Składniki ( 2 porcje ):

  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kotkę
  • Kilka różyczek brokułu
  • 300g linguine
  • Oliwa
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • Sok i skórka z cytryny
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • ¼ szklanki startego sera pecorino
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • ¼ szklanki płatków migdałów
  • Dodatkowo: starty pecorino, pieprz, skórka z cytryny, bazylia do podania

Przygotowanie: Ugotować makaron al dente.  W czasie gotowania odlać 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Na 3 minuty przed końcem gotowania makaronu, dorzucić różyczki brokułu i gotować razem z makaronem. Odcedzić całość i odłożyć. Doprawić kurczaka solą, pieprzem i skórką z cytryny. Usmażyć kawałki kurczaka na patelni na łyżce masła i łyżce oliwy. Wyjąć kurczaka, a na patelnię wrzucić czosnek i smażyć chwilę. Dodać białe wino i zdeglasować patelnię. Zmniejszyć nieco ogień i gotować 2 minuty aż wino nieco odparuje. Dodać bulion drobiowy i zamieszać. Dorzucić makaron z brokułami i wlać zachowaną wodę z gotowania makaronu. Gotować 2 minuty. Dorzucić kurczaka. Zdjąć patelnię z ognia, dodać sok z cytryny, 1 łyżkę masła, bazylię, pecorino i migdały. Wymieszać wszystko dokładnie. Podawać posypane serem, bazylią i skórką z cytryny ( nie żałować skórki ) oraz pieprzem.

To linguine jest naprawdę orzeźwiającym i lekkim daniem.  Wybierzmy do niego kieliszek rześkiego, cytrusowego Verdejo, Vermentino, Grillo. Można też spróbować z lekkim Gruner Veltlinerem, prostym białym Bordeaux, Sauvignon Blanc, Rose. Wino koniecznie chłodzone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

enpl

Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading