Za oknem w końcu prawdziwe lato, temperatury poszły wyraźnie w górę. W tak ciepłe dni zwykle sięgamy po zdecydowanie lżejsze, orzeźwiające dania. Podczas upałów nikt chyba nie ma ochoty na ciężką kuchnię. Z mojej strony mogę polecić potrawę idealną na letni lunch lub kolację: Linguine z kurczakiem i brokułem oraz sosem cytrynowo-bazyliowym. Z pewnością zaspokoi nasz apetyt, a przy okazji jest to świetna pasta na gorące dni, a to za sprawą niezwykle orzeźwiającego sosu. Ponadto w samym daniu znajdują się jedynie lekkie składniki, w sam raz na upał.
Składniki ( 2 porcje ):
- 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kotkę
- Kilka różyczek brokułu
- 300g linguine
- Oliwa
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
- Sok i skórka z cytryny
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego
- ¼ szklanki startego sera pecorino
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- ¼ szklanki płatków migdałów
- Dodatkowo: starty pecorino, pieprz, skórka z cytryny, bazylia do podania
Przygotowanie: Ugotować makaron al dente. W czasie gotowania odlać 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Na 3 minuty przed końcem gotowania makaronu, dorzucić różyczki brokułu i gotować razem z makaronem. Odcedzić całość i odłożyć. Doprawić kurczaka solą, pieprzem i skórką z cytryny. Usmażyć kawałki kurczaka na patelni na łyżce masła i łyżce oliwy. Wyjąć kurczaka, a na patelnię wrzucić czosnek i smażyć chwilę. Dodać białe wino i zdeglasować patelnię. Zmniejszyć nieco ogień i gotować 2 minuty aż wino nieco odparuje. Dodać bulion drobiowy i zamieszać. Dorzucić makaron z brokułami i wlać zachowaną wodę z gotowania makaronu. Gotować 2 minuty. Dorzucić kurczaka. Zdjąć patelnię z ognia, dodać sok z cytryny, 1 łyżkę masła, bazylię, pecorino i migdały. Wymieszać wszystko dokładnie. Podawać posypane serem, bazylią i skórką z cytryny ( nie żałować skórki ) oraz pieprzem.
To linguine jest naprawdę orzeźwiającym i lekkim daniem. Wybierzmy do niego kieliszek rześkiego, cytrusowego Verdejo, Vermentino, Grillo. Można też spróbować z lekkim Gruner Veltlinerem, prostym białym Bordeaux, Sauvignon Blanc, Rose. Wino koniecznie chłodzone.