Flaugnarde to szybki i prosty w przygotowaniu francuski naleśnik/placek z piekarnika. Przyrządza się go z różnymi owocami, ale z uwagi na truskawkowy sezon, mój wybór nie mógł być inny. Od siebie dorzuciłem jeszcze orzechy włoskie i dodatek piemonckiej grappy di moscato – niezwykle aromatycznej i produkowanej z wytłoczyn powstałych po winie moscato bianco, która podkręciła cały placek.
Flaugnarde świetne sprawdzi się na śniadanie, lunch lub jako deser. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. To naprawdę fajna opcja, a sezon na różne owoce powoli się zaczyna, więc będzie można eksperymentować do woli piekąc rozmaite wersje tego danka.
Składniki ( na małą blaszkę ):
500g truskawek, pokrojonych na połówki
500ml mleka koziego ( użyłem koziego, ale można użyć krowiego )
5 jajek
100-150g mąki
50g cukru
szczypta soli i cynamonu
garść orzechów włoskich
50ml grappy di moscato ( lub innej bądź też innego alkoholu np. brandy, koniaku, likieru owocowego )
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy masłem. Na jej dnie umieszczamy połówki truskawek tak, aby tworzyły jedną warstwę.
W misce za pomocą trzepaczki/rózgi mieszamy ze sobą mleko, jajka, mąkę, cukier, sól, cynamon na jednolitą masę. Dodajemy grappę lub inny alkohol i znów mieszamy. Powstałym i dość płynnym ciastem zalewamy truskawki. Posypujemy orzechami włoskimi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-45 minut.
Taki truskawkowy placek możemy podać z kieliszkiem różowego wina, winem musującym, brachetto d’Acqui, moscato d’Asti.






Jaki powinien być rozmiar blaszki? Jeżeli jest okrągła, to jakieś średnicy powinna być?
Ja używam blaszki 20X20cm, ale można użyć dowolnej średnicy