Flaugnarde, czyli pieczony placek w wersji z truskawkami, orzechami włoskimi i grappą

Flaugnarde to szybki i prosty w przygotowaniu francuski naleśnik/placek z piekarnika. Przyrządza się go z różnymi owocami, ale z uwagi na truskawkowy sezon, mój wybór nie mógł być inny. Od siebie dorzuciłem jeszcze orzechy włoskie i dodatek piemonckiej grappy di moscato – niezwykle aromatycznej i produkowanej z wytłoczyn powstałych po winie moscato bianco, która podkręciła cały placek.

Flaugnarde świetne sprawdzi się na śniadanie, lunch lub jako deser. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. To naprawdę fajna opcja, a sezon na różne owoce powoli się zaczyna, więc będzie można eksperymentować do woli piekąc rozmaite wersje tego danka.

Składniki ( na małą blaszkę ):

500g truskawek, pokrojonych na połówki

500ml mleka koziego ( użyłem koziego, ale można użyć krowiego )

5 jajek

100-150g mąki

50g cukru

szczypta soli i cynamonu

garść orzechów włoskich

50ml grappy di moscato ( lub innej bądź też innego alkoholu np. brandy, koniaku, likieru owocowego )

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy masłem. Na jej dnie umieszczamy połówki truskawek tak, aby tworzyły jedną warstwę.

W misce za pomocą trzepaczki/rózgi mieszamy ze sobą mleko, jajka, mąkę, cukier, sól, cynamon na jednolitą masę. Dodajemy grappę lub inny alkohol i znów mieszamy. Powstałym i dość płynnym ciastem zalewamy truskawki. Posypujemy orzechami włoskimi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35-45 minut.

Taki truskawkowy placek możemy podać z kieliszkiem różowego wina, winem musującym, brachetto d’Acqui, moscato d’Asti.

2 komentarze do “Flaugnarde, czyli pieczony placek w wersji z truskawkami, orzechami włoskimi i grappą”

  1. Jaki powinien być rozmiar blaszki? Jeżeli jest okrągła, to jakieś średnicy powinna być?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

enpl

Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading