Lody czekoladowe z likierem lukrecjowym

Na dobre lody zawsze jest dobra pora, a przygotowywanie ich samodzielnie ma same zalety. Kto raz spróbuje domowej roboty, pysznych i naturalnych lodów, ten już nigdy nie spojrzy na te ze sklepu. Dziś przepis na szybkie lody czekoladowe z dodatkiem likieru lukrecjowego.

Tym razem lody przyrządziłem bez żółtek, jedynie na samej śmietance. Lista składników jak zawsze jest krótka, bo prawdziwe lody nie wymagają żadnych ulepszaczy. Dodatek likieru lukrecjowego fajnie podbija smak całości, ale jeżeli takiego nie masz, możesz z niego zrezygnować lub zastąpić go innym np. likierem czekoladowym lub kawowym. Przyda się też jak zwykle maszyna do lodów.

Składniki:

500-600ml śmietanki kremówki

250g dobrej jakości ciemnej czekolady ( lub jak kto woli – połowa ciemnej i połowa mlecznej czekolady )

2 łyżeczki surowego kakao

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

50-75ml likieru lukrecjowego

Przygotowanie: Śmietankę, cukier i kakao umieszczamy w garnku i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Dodajemy ekstrakt z wanilii i likier. Całość odstawiamy do ostygnięcia, a następnie umieszczamy w maszynie do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją urządzenia. Wyrobione lody przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

enpl

Discover more from Wino ze Smakiem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading